31 Aralık 2011 Cumartesi

AYNALI ÇEŞME CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

AYNALI ÇEŞME CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

Aynalı Çeşme Camii'nin Tarihçesi, Fatih, İstanbul

 Aynalı Çeşme Camii'nin Mihrabı, Fatih, İstanbul
Fındıkzade, Sarayhamamı Sokağında yer alan Aynalıçeşme Camii, H.1046/M.1636-37 yıllarında IV.Murad’ın Musahiplerinden Silahtar Bıyıklı Mustafa Paşa tarafından kendi adına yaptırılmış olup, mimarı belli değildir. Baninin tophanede ve fındıklıda da çeşme ve sebilleri bulunmaktadır. Padişahın donanmasında yer alan Bıyıklı Mustafa Paşa seferde bulunduğu sırada vefat ettiği için Girit adasına defnolunmuştur.


Aynalı Çeşme Camii'nin Mimari Yapısı, Fatih, İstanbul

 Aynalı Çeşme Camii'nin Mihrab ve Minberi, Fatih, İstanbul
Aynalı Çeşme Mescidi son yıllarda yanmış ve harap olmuş bir vaziyette iken, 1976 yılında hayırsever halkın maddi ve manevi yardımlarıyla betonarme ve üstü ahşap çatılı olarak yeniden yapılmıştır. Kesme taştan ve klasik üslüple yapılmış ayna taşı ve çeşmesi de o zaman tamir edilmiştir. Kadınlar mahfilinin girişi son cemaat mahallindedir. Beton minaresi sağda olup, girişi içeridendir. Mihrabı, minberi, kürsüsü ve duvar etekleri, pencere üst hizasına kadar Kütahya çinisi ile kaplıdır.


Aynalı Çeşme Camii İle İlgili Diğer Bilgiler, Fatih, İstanbul

 Aynalı Çeşme Camii'nin Bahçesi ve Şadırvanı, Fatih, İstanbul
Caminin alt kısmı kız kur’an kursu olarak kullanılmaktadır. Tuvalet, musalla taşı ve şadırvanı vardır. Meşrutası yeterli değildir. Bir imam-hatibi vardır. vakit namazlarında 30-40, Cuma namazlarında ise 250-300 cemaati bulunmaktadır.


Aynalı Çeşme Camii'nin Konumu, Fatih, İstanbul

Hz. Ömer Camii, Ulanbatur, Moğolistan

 Hz. Ömer Camii,Ulanbatur, Moğolistan
Başkenti camisiz tek ülkeydi!
Konya merkezli faaliyet gösteren Dost Eli Derneği geçen yıl Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da açtığı Hz. Ömer Camii ve İslam Kültür Merkezi'nden sonra şimdi de Moğolistan'da ikinci camiyi açmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde temeli atılan yeni caminin yapımı ile ilgili Akit'e bilgi veren Dost Eli Derneği Genel Başkanı Mehmet Seçer, “Hristiyanlar Cehenneme, biz ise Cennet'e müşteri topluyoruz” dedi.

Ülkemizden binlerce kilometre uzakta bulunan ve nüfusunun sadece %7'sini Müslümanların oluşturduğu Doğu Asya ülkesi Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da geçtiğimiz yıla kadar tek bir cami bile bulunmuyordu. Ancak Dost Eli Derneği'nin çalışmaları neticesinde başkent Ulanbatur'un ilk camisi olan Hazreti Ömer Camii ve İslam Kültür Merkezi 2010 yılında tamamlanarak Müslüman halkın hizmetine sunuldu.

Moğolistan'a İkinci Cami, Nalayhan, Moğolistan

 Moğolistan'ın İkinci Camii, Nalayhan
Moğolistan’da ilk camiyi 2010 yılında başkent Ulanbatur’da hizmete açan Dost Eli Derneği, yoğun talep üzerine ülkenin diğer bir şehri Nalayhan’da ikinci camiinin temelini attı.

Halkın büyük çoğunluğunun Budist olduğu ülke Moğolistan’ın başkenti Ulanbatur’da Derneğimiz tarafından yaptırılan ve geçtiğimiz yıl ibadete açılan Hz. Ömer Camii ve Kültür Merkezi’nin ardından Ülkede ikinci caminin temeli yine Derneğimiz tarafından atıldı.

Beşevler Safa Camii, Nilüfer, Bursa

 Beşevler Safa Camii, Nilüfer, Bursa
Beşevler Safa Camii, Bursa'nın Nilüfer İlçesi, Beşevler Caddesi Bal Sokak'ta bulunmaktadır.
Caminin yapımına 12 Ağustos 2010 tarihinde 1050 m2 alan üzerine, iki kat olarak başlanmıştır. Birinci kat 1050 m2 olarak planlanmıştır.

Aktuğ Camii, Nilüfer, Bursa

 Aktuğ Camii, Nilüfer, Bursa
Bursa'nın Nilüfer İlçesinde Karaman Mahallesi  Odunluk Caddesi üzerindedir.
1980 yılında Muallim Hakkı AKTUĞ tarafından yaptırılmıştır.

AYDIN KETHÜDA (KURŞUNLU) CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

AYDIN KETHÜDA CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

Aydın Kethüda Camii'nin Tarihçesi, Fatih, İstanbul

 Aydın Kethüda Camii'nin Mihrab ve Minberi, Fatih, İstanbul
Şehremini, Mimar Kasım Caddesi İbrahim Çavuş Mahallesindedir. II.Bayezid'in Veziriazamlarından Davutpaşanın Kethüdası olan Aydın Kethüda tarafından kendi adına yaptırılmıştır.


Aydın Kethüda Camii'nin Mimari Yapısı, Fatih, İstanbul

 Aydın Kethüda Camii, Fatih, İstanbul
Mimari ve ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen caminin II.Bayezid devrinde kubbesiz ve ahşap olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Banisi Davutpaşa türbesi dışında medfundur. Caminin minberini Çelebi Ulak adıyla bilinen Seyid Mehmet Ağa koydurmuştur. Kendisi de Akşehir’de Nasrettin Hoca’nın yanında gömülüdür. Camii XIX. Asır sonu tamir izlerini taşımaktadır. Kagır duvarlı ahşap çatılı olup, son cemaat mahallide aynı çatı altındadır.pencereleri uzun yuvarlak kemerli, kilit taşları ise yivlidir. Caminin sağında bulunan minaresinin kaidesi beş kenarlı olup, kapısı içeridendir. 1965-1970 yıllarında yeniden esaslı şekilde tamir edilmiştir. Mihrabı mermer, kürsüsü ve minberi ahşaptır.


Aydın Kethüda Camii İle İlgili Diğer Bilgiler, Fatih, İstanbul

 Aydın Kethüda Camii'nin İçinden Bir Görünüm, Fatih, İstanbul
Meşrutaları, tuvalet ve abdest alma yeri yeterlidir. Caminin vakit namazlarında 25-30, Cuma namazlarında ise 100-150 cemaati bulunmakta olup, bir imam-hatip görev yapmaktadır.


Aydın Kethüda Camii'nin Konumu, Fatih, İstanbul

Fatih Sultan Mehmet Camii, Nilüfer, Bursa

Fatih Sultan Mehmet Camii, Nilüfer, Bursa
Bursa'nın Nilüfer İlçesinde Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndadır.
Hayırseverlerin yardımlarıyla 2007 yılında ibadete açıldı. 2500 kişilik cemaat kapasitesine sahip olan cami, betonarme olup ikişer şerefeli çift minarelidir. Nilüfer ilçesinin merkezi ezan ve vaazları bu camiden yapılmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet Camii Resimleri

30 Aralık 2011 Cuma

ATLAMATAŞI (HOCA HALİL ATTAR, ARABACILAR)CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

Atlamataşı Camii'nin Mimari Yapısı, Fatih, İstanbul

 Atlamataşı Camii'nin Mihrab ve Minberi
Duvarları moloz taşından örülmüş olan camiin çatısı ahşaptır. Tek şerefeli minaresi tuğladan yapılmıştır. Ahşap minberini Cemşid Çavuş koydurmuştur. Hadika'da bu mescid "Arabacılar Mescidi" adıyla geçmektedir.


Atlamataşı Camii'nin Tarihçesi, Fatih, İstanbul

 Atlamataşı (Hoca Halil Attar, Arabacılar Mescidi) Camii, Fatih, İstanbul
Hoca Halil Attar ve Arabacılar Mescidi adlarıyla da bilinen Atlamataşı camii, Unkapanı’nda Atlamataşı Caddesi’ndedir. Banisi Hoca Halil Attar'dır. Mescid H. 1025 (M. 1614) yılında inşa edilmiş ve son olarak da 1908 ile 1939 yıllarında tamirler görmüştür.

Hoca Halil Attar'ın ikinci bir mescidi de Tahtakale'de Rüstem Paşa Camii'nin yerindeydi. Rüstem Paşa Camiinin yapımı için yıkılmış ve Yeni bahçe'nin surlara yakın kısmında yeniden yapılmıştı. Bu mescid 1955 yılında Vatan Caddesinin açılması dolayısıyle yıktırılmıştır.


Atlamataşı Camii İle İlgili Diğer Bilgiler

 Atlamataşı Camii'nin İçinden Bir Görünüm
Abdest almak için üstü kapalı bir şadırvanı ve erkekler için tuvaleti olan camide İmam ve Müezzin meşrutaları yoktur. Bir Müezzin-Kayyımın görev yaptığı camide, ortalama vakit namazlarında 75, Cuma namazlarında 750 cemaati vardır.


Atlamataşı Camii'nin Konumu, Fatih, İstanbul

Çalı Merkez Camii, Nilüfer, Bursa

 Çalı Merkez Camii, Nilüfer, Bursa
Bursa'nın Nilüfer İlçesinin Çalı mahallesindedir.
1979 yılında ibadete açılmıştır. 2009 yılında tadilat yapılmıştır.

Tahtalı Köyü Camii, Nilüfer, Bursa

 Tahtalı Köyü Camii, Nilüfer, Bursa
Nilüfer ilçesi Tahtalı Köyü’ndeki bu caminin eski minare kaidesinden kalma beş satırlık mermer kitabesinde minarenin 1855-1856 yılında Halil Ağa tarafından yaptırıldığı belirtilmiştir.
Bunun dışında caminin inşası ve banisi hakkında da bir bilgi bulunmamaktadır.

NİLÜFER İLÇESİNDEKİ CAMİLER, BURSA

Bursa İlçeler Haritası ve Nilüfer'in Konumu
  1. 100.Yıl Mescidi (Hafız Tayyar Arseven Camii)
  2. Aktuğ Camii
  3. Altınşehir Camii

BURSA'NIN BÜYÜKORHAN İLÇESİNDEKİ CAMİLER

Bursa İlçeler Haritası ve Büyükorhan İlçesi'nin Konumu
  1. Kayapa Köyü Merkez Camii
  2. Merkez Cami
  3. Merkez Yeni Cami

MALDİVLER (Maldives)

Beşevler Merkez Camii, Nilüfer, Bursa


 Beşevler Merkez Camii, Nilüfer, Bursa
Bursa'nın Nilüfer İlçesinde Beşevler Mahallesi, Yıldırım Caddesindedir.
1952 yılında yapımına başlanarak aynı yıl ibadete açılmıştır. 1999 yılında tamamen yenilenmiştir. Toplam cemaat kapasitesi 600 kişi olan camiide vakit namazlarında ortalama 50, cuma namazlarında 600 kişi ibadet etmektedir.
Camiide kadrolu bir İmam-Hatip ve bir Müeezzin-Kayyım görev yapmaktadır.

ATİK İBRAHİM PAŞA CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

ATİK İBRAHİM PAŞA (ÇANDARLI İBRAHİM PAŞA) CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

Atik İbrahim Paşa Camii'nin Tarihçesi

 Atik İbrahim Paşa Camii, Fatih, İstanbul
Mercan Ağa Mahallesi’nde, Fincancılar Caddesiyle Uzunçarşı Caddesi arasındaki köşede, Nasuhiye Sokağı üzerindedir.
H. 883 (M. 1479) yılında tamamlandığı belirtilen cami, Çandarlı Halil Paşa'nın oğlu Veziriazam İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. İ. Aydın Yüksel, camiin H. 898 (M. 1492) yılında yapıldığını kaydetmektedir. Ancak 1492-93 tarihi, cümle kapısı üzerinde bulunan kitabeden öğrenildiğine göre binanın yapımına başlanılan tarihtir. Yapımın bitiş tarihi ise, yine camideki kitabenin gösterdiği üzere H. 900 (M. 1494--95) tir.
Sadrazam Çandarlı İbrahim Paşa (1429-1499) tarafından yaptırılan bu caminin yanında bir medresesi de bulunmakta, ayrıca bir mektebi olduğu da Vakfıyeden öğrenilmektedir. Günümüzde sadece cami ayakta kalabilmiştir.

Tarih boyunca çeşitli yangın ve depremlerle tahrip olmuştur. Yakın tarihlerde de onarılarak ibadete açılmıştır.  


Atik İbrahim Paşa Camii'nin Mimari Yapısı

 Atik İbrahim Paşa Camii'nin Mihrab ve Minberi
Cami çatılıdır ve yapımında kesme taş kullanılmıştır. Duvar kalınlıkları 145-150 cm.; iç ölçüleri ise 15.60 X 18.60 metredir. İ. Aydın Yüksel, bu büyük ebadın ve katın duvarların camiin kubbeli olabileceği ihtimalini hatıra getirdiğini, fakat Evliya Çelebi'nin "Uzun çarşı içinde İbrahim Ağa camii kargirdir, fakat kubbe bina değildir" sözlerine bakarak kubbeli değil, çatılı olduğunu söylemektedir.

Sekiz yuvarlak mermer sütun. üzerine oturan bir son cemaat yeri bulunan cami 33 pencereden ışık almakta; tavan ise dört kolon tarafından taşınmaktadır.

Atik İbrahim Paşa Camii İle İlgili Diğer Bilgiler

 Atik İbrahim Paşa Camii'nin İçinden Bir Görünüm
Halen bir İmam - Hatip ile bir Müezzin-Kayyım olmak üzere iki görevlisi bulunan camiin vakit namazlarında yaklaşık 150, Cuma namazlarında ise yaklaşık 2000 cemaati olmaktadır.


Atik İbrahim Paşa Camii'nin Harita Üzerindeki Yeri, Fatih, İstanbul

Montorobougou Camii, Montorobougou, Mali

 Montorobougou Camii, Montorobougou, Mali
Montorobougou Mosque, Montorobougou, Mali

Modioko Camii, Modioko, Mali

Modioko Camii, Modioko, Mali
Modioko Mosque, Modioko, Mali

Mode-Mode Camii, Mode-Mode, Mali

Mode-Mode Camii, Mode-Mode, Mali
Modé-Modé Mosque, Modé-Modé, Mali

Mino Camii, Mino, Mali

 Mino Camii, Mino, Mali
 Mino Mosque, Mino, Mali

Minessengue Camii, Minessengue, Mali

Minessengue Camii, Minessengue, Mali
Minéssengué Mosque, Minéssengué, Mali

29 Aralık 2011 Perşembe

AŞIK PAŞA HÜSEYİN AĞA CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

AŞIK PAŞA HÜSEYİN AĞA CAMİİ, FATİH, İSTANBUL

Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii'nin Tarihçesi

 Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii'nin Mihrab ve Minberi
Fatih, Küçükmustafapaşa Şair Baki Sokağındadır. Caminin bulunduğu muhit Aşık Paşa diye anılır. Bu cami, Aşık Paşa ahfadından “Tarih-i Al-i Osman” müellifi Derviş Ahmet Aşıkı tarafından sevabını ceddi nin ruhuna ithaf maksadıyla yaptırmıştır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İstanbul Vakıfları tahrir Defteri bu yapıya geniş yer ayırmış olup, mahallesi ve vakıfları bulunduğunu bildirmiştir.

Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii'nin Mimari Yapısı

 Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii, Fatih, İstanbul
Camii, kesme taşla inşa edilmiş olup kareye yakın planlıdır. 12x12 m2’lik bir alanı kaplar. Çapı 8 m. Olan kubbe, sekiz köşeli sağır bir kasnağa dayanır. Camii XVIII.yüzyılda Darüssaade Ağalarından Hüseyin Ağa tarafından ihya ettirildiğinden bu isimle de anılır.


Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii İle İlgili Diğer Bilgiler

 Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii'nin İçinden Bir Görünüm
Bir imam-hatip kadrosu bulunan camiide ortalama cemaat sayısı vakit namazlarında 25-30, Cuma namazlarında ise 120-150 civarındadır. Tuvalet ve abdest alma yerleri yeterlidir.


Aşık Paşa Hacı Hüseyin Ağa Camii'nin Harita Üzerindeki Yeri

Mindie Camii, Mindie, Mali

Mindie Camii, Mindie, Mali
Mindie Mosque, Mindie, Mali

Milali Camii, Milali, Mali

 Milali Camii, Milali, Mali
Milali Mosque, Milali, Mali

Milala Camii, Milala, Mali

Milala Camii, Milala, Mali
Milala Mosque, Milala, Mali

Mekore Camii, Mekore, Mali

 Mekore Camii, Mekore, Mali
Mekore Mosque, Mekore, Mali

Messena Camii, Messena, Mali

 Messena Camii, Messena, Mali
Messena Mosque, Messena, Mali

27 Aralık 2011 Salı

Mbouroy Camii, Mbouroy, Mali

 Mbouroy Camii, Mbouroy, Mali
 Mbouroy Mosque, Mbouroy, Mali

Eldeş Köyü Camii, Ilgın, Konya

 Eldeş Köyü Camii, Ilgın, Konya
Eldeş köyündeki iki camiden birisi olan Eldeş Köyü Merkez Camii, köy meydanında
olup adeta Eldeş'in simgesi konumundadır. Bu güzel caminin Kur'an Kursu, İmam evi ve bahçesi vardır.
Bir imamı ile hizmet vermektedir.
Yakın tarihimizden günümüze ulaşan tarihi halıları, mükemmel ahşap oyma işçiliği,
sade ve huzur veren yapısı ile bir zamanlar güvercinlerinde yuvası idi.
Kürsüsünde ve minberinde köyün yetiştirdiği kıymetli hocalar gelip geçmiştir.
Camii tamamen köy halkımızın yardımları ile yapılmış olup, camii, imam evi,
musalla taşı, ve şadıvan ile bahçesinin içinde bulunduğu arsa
bir Eldeşli tarafından vakfedilmiştir.
Caminin bir yaptırma ve yaşatma derneği vardır ve halen görevine devam etmektedir.

Eldeş Köyü Yeni Camii, Ilgın, Konya

 Eldeş Köyü Yeni Camii, Ilgın, Konya
Eldeş Köyündeki iki camiden biri olan Yeni Camii yukarı mahallede bulunduğundan dolayı
halk dilinde Yukarı camii diye bilinmektedir.
Yeni Camii, 1962 yılında yaptırma derneği ve köy halkının katkılarıyla yapılmıştır.
Eldeş Köyünde Yukarı Mahallenin ihtiyacını karşılamak üzere minaresiz olarak yapılan
 Yeni Camii sade bir mimariye sahiptir. Girişte son cemaat yeri olup içeride 2. katta kadınlar
bölümü vardır. 2006 yılında iç duvarlarının alt kısmı lambri ile kaplanmıştır.
Cami minaresi 2007 yılında Nevzat Şeran ve köy halkının katkılarıyla yapılmıştır.
Minarenin yapımı nedeniyle eski şadırvan yıkılmış, onun yerine ileriye güneş enerjili yeni şadırvan
yapılmıştır. Caminin ısıtma sistemi kaloriferdir. Caminin altında günümüzde malzemelik
olarak kullanılan bir sübyan mektebi vardır. Camiye yakın bir yerde bahçe içerisinde
lojmanı bulunmaktadır. Cami yaptırma ve yaşatma derneği faaldir.
YENİ CAMİ'DE GÖREV YAPMIŞ İMAM-HATİPLER:

GÖLBAŞI İLÇESİNDEKİ CAMİLER, ADIYAMAN

Adıyaman İlçeler Haritası ve Gölbaşı İlçesinin Konumu
  1. 15 Temmuz Şehitler Camii
  2. Erekbaba Camii
  3. Fatih Camii

Mbetu Camii, Mbetu, Mali

Mbetu Camii, Mbetu, Mali
Mbetu Mosque, Mbetu, Mali