Sayfalar

20 Ocak 2018 Cumartesi

KONYA'NIN TUZLUKÇU İLÇESİNDEKİ CAMİLER

Konya İlçeler Haritası ve Tuzlukçu'nun Konumu
  1. Cuma Camii
  2. Hüyük Camii
  3. Kuba Camii
  4. Merkez Camii
  5. Mevlana Camii
  6. Ravza Camii

Tuzlukçu'nun Konumu, Konya


Tuzlukçu Nerededir?

Nüfusu                   : 6.754
Rakımı                  : 991 metre
Yüzölçümü            : 589 km2
Merkeze Uzaklığı  : 130 km

Tuzlukçu'nun tarihi eskilere dayanır; ama ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında kesin bir malumat bulunmamaktadır.
İbrahim Hakkı Konyalı'nın “Konya İli” adlı kitabında Kanunî Sultan Süleyman döneminde Tuzlukçu’nun 15 hanelik bir oba olduğu görülmektedir.
Ancak Tuzlukçu halkının, Doğanhisar'ın Ketenlik Yaylası'ndan gelerek Yazla (Apsarı) yakınlarında Viran veya Ören Tuzlukçu adı verilen mevkide konakladıkları, daha sonra bilinmeyen sebeplerle göç ederek bu günkü Yukarı Mahallede bulunan “Hüyük” ismi verilen tepenin çevresine yerleştikleri bilinmektedir.
Yine ikinci kafile olarak da Sultan Dağları eteklerinde yaşayan ve hayvancılıkla geçinen Avşar Türkmenlerinden bir boy gelerek 1450 yıllarında Aşağı Mahalle mevkiine yerleştiği bilinmektedir.

Tuzlukçu'nun ismi hakkında çeşitli rivayetler vardır.
Bir rivayete göre çevre köy ve kasabalardan tuz getirmek için Tuz Gölü’ne giden kervanların konaklama yeri olduğu için “TUZLUKÇU”, diğer bir rivayete göre ise arazinin kıraç ve ağaçsız olması sebebiyle sert esen rüzgarların kaldırdığı tozdan dolayı “TOZLUKÇU” denilmiş ve zamanla değişime uğrayarak “TUZLUKÇU” ismi almıştır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir'e bağlı bir köy olan Tuzlukçu, 1929 yılında Aşağı ve Yukarı Tuzlukçu'nun birleşmesiyle Nahiye olmuş, 1949 yılında da Belde olmuştur.

Tuzlukçu Üzümü ve Pekmezi ile İpek Halıcılığı Tuzlukçu ile özdeşleşen ürünlerdendir.

Tuzlukçu Höyük Tepesi ve Tuzlukçu Mezarlık Camii, Selçuklu Devrinde yapılan Konarı Mahallesi Camii; Tuzlukçu'da gezilecek başlıca mekanlardır.

1994 yılından beri, "Tuzlukçu  Ulusal Kültür ve Sanat Festivali (Üzüm, Karpuz ve İpek Halıcılığı Festivali)" her yıl Eylül ayında yapılmaktadır.
Festival kapsamında İngiliz ve Safkan Arap Atları kategorisinde at yarışları da yapılmaktadır.
Ayrıca her yıl İlçenin Kundullu Mahallesi'nde "Yörük Şenlikleri" yapılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder