31 Aralık 2011 Cumartesi

Hz. Ömer Camii, Ulanbatur, Moğolistan

 Hz. Ömer Camii,Ulanbatur, Moğolistan
Başkenti camisiz tek ülkeydi!
Konya merkezli faaliyet gösteren Dost Eli Derneği geçen yıl Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da açtığı Hz. Ömer Camii ve İslam Kültür Merkezi'nden sonra şimdi de Moğolistan'da ikinci camiyi açmaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde temeli atılan yeni caminin yapımı ile ilgili Akit'e bilgi veren Dost Eli Derneği Genel Başkanı Mehmet Seçer, “Hristiyanlar Cehenneme, biz ise Cennet'e müşteri topluyoruz” dedi.

Ülkemizden binlerce kilometre uzakta bulunan ve nüfusunun sadece %7'sini Müslümanların oluşturduğu Doğu Asya ülkesi Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da geçtiğimiz yıla kadar tek bir cami bile bulunmuyordu. Ancak Dost Eli Derneği'nin çalışmaları neticesinde başkent Ulanbatur'un ilk camisi olan Hazreti Ömer Camii ve İslam Kültür Merkezi 2010 yılında tamamlanarak Müslüman halkın hizmetine sunuldu.
TBMM Eski Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katıldığı bir törenle açılışı yapılan Hazreti Ömer Camii ve İslam Kültür Merkezi, oradaki Müslümanları sevince boğdu. 2010 yılı Temmuz ayındaki açılış töreninde konuşan Şahin, bazı sivil toplum örgütlerinin yurt dışında yaptıkları hizmetlerden büyük memnuniyet duyduğunu, gerek Türkiye Cumhuriyeti'nin gerek TİKA'nın gerekse sivil toplum örgütlerinin uzak diyarlarda yaşayan insanların ihtiyaçlarına cevap verdiklerini belirterek Dost Eli Derneği'ne ve yöneticilerine teşekkür etmişti. Hz. Ömer Camii'nin açılışının üzerinden bir yıl geçmeden ikinci cami için de talep geldi ve Dost Eli Derneği ekibi tekrar Moğolistan'a gitti.

96 KİLİSE 26 BUDİST TAPINAĞI VE 1 CAMİ!

Başkent Ulanbatur, dünya başkentleri arasında camisi olmayan tek başkent idi.
Dost Eli'nin çalışmaları ve hayırseverlerin bağışları ile 200 bin dolar harcanarak Hazreti Ömer Camii açıldı. Külliye şeklinde yapılan cami, içerisinde eğitim birimi, lojman, salon, Kur'an Kursu ve bir de kütüphaneyi barındırmaktadır.
Ancak yapılan bu çalışmalar oradaki ihtiyacı karşılama noktasında yetersiz kalmaktadır. Çünkü, ülke nüfusunun %90'ını Budistler, %6'sını Müslümanlar ve %4 kısmını da Şamanist inanca mensup olanlar oluşturmaktadır. Yine başkent Ulanbatur'da 96 müstakil kilise ve 26 Budist tapınağı bulunmaktadır. Buna karşılık 2010 yılına kadar Ulanbatur merkezinde İslam inancına sahip insanların ibadetlerini yerine getirebileceği bir cami yapılmamıştır. Ülkede çok az Hristiyan olmasına rağmen sadece başkentte 96 kilise açılmış olması, oradaki Müslümanların misyonerlerin kıskacında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip olan Moğolistan için dünya Müslümanlarının üzerinde büyük bir sorumluluk bulunmaktadır.


MÜSLÜMANLAR AMA İSLAM'I BİLMİYORLAR!

Budist çoğunluk karşısında azınlıkta kalmış, asimile olmuş ve dinlerini unutmuş olan Moğolistan Müslümanlarının dramı ise yürekleri yakıyor. Çoğunluğunu Kazak Türklerinin oluşturduğu Moğolistanlı Müslümanlar, Müslüman olduklarını biliyorlar ancak İslam inancına dair hiçbir bilgileri bulunmuyor. Daha önce Rus ve Çin hakimiyetinde kalındığı için Müslümanlar dinlerini öğrenememişler, hatta bildiklerini de unutmuşlar. Oradaki Müslümanların dinlerini unutmalarında bizdeki tek parti dönemindeki baskılara benzer uygulamaların etkisi olmuş. 1940'lı yıllarda Moğolistan'daki Müslümanlara baskılar başlamış ve bu baskılar 1990'lı yıllara kadar artarak devam etmiş. Öyle ki; bir zamanlar Moğolistan, Sovyet tehdidi altında, Allah demenin yasak olduğu bir ülke konumuna gelmiş. Komünizmin yıkılmasından sonraki yıllarda bazı çalışmalar yapılmış olsa da bu çalışmalar, Müslümanların dinlerini öğrenmeleri ve ibadetlerini yerine getirebilmeleri noktasında yetersiz kalmıştır.

ÇALIŞMALARIN MEYVESİ: MÜSLÜMAN SAYISI ARTIYOR

17 ülkede Türkiye adına yoksul insanlarımızın dertleriyle dertlenen ve yurt dışı yardımlarda birçok sivil toplum kuruluşu arasında dördüncü sıraya yerleşen Dost Eli Derneği'nin Moğolistan'daki yardım faaliyetleri ile dini ve kültürel çalışmaları 2007 yılında başladı. Moğolistan'dan Türkiye'ye gelerek üniversite eğitimi alan gençlerin istekleri ve oradaki Müslümanların talepleri doğrultusunda sünnet ve kurban etkinlikleri ile başlayan çalışmalar, Dost Eli ekibinin gözlemleri ve araştırmaları doğrultusunda dini ve kültürel bir boyut kazandı. “Burada yaşayan Müslümanlar olarak İslam'dan hiç haberimiz yok. Dinimizi öğrenmek için gerekli kitap, öğretici ve diğer kaynaklara ulaşamıyoruz. Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'da namaz kılacağımız bir camimiz yok. Biz bilemedik ama çocuklarımız bilsin, hiç olmazsa onları kurtarın, Müslümanlar bizi unutmasın…” diyen Moğolistan Müslümanlarının çığlıklarına kulak veren Dost Eli Derneği, yüce dinimiz İslam'ın en güzel şekilde anlatılması gayesiyle yola çıkmıştı. Şimdi ise, iyi niyetle atılan adımlarla ebedi mutluluğa erişin yansımaları gözleniyor Moğolistan'da ve İslam diniyle tanışanların şehadet sesleriyle coşuyor yürekler. Geçen yıl açılan camiden sonra 7 Budist bayanın Müslüman olması yapılan çalışmaların ilk meyvesini oluşturuyor.

2. CAMİNİN TEMELİ ATILDI
Moğolistan'da ilk camiyi 2010 yılında başkent Ulanbatur'da hizmete açan Dost Eli Derneği, yoğun talep üzerine başkente 60 km uzaklıkta olan ve 6.000 civarında Müslümanın yaşadığı Nalayhan şehrinde ikinci caminin temelini attı. Yapılan ön hazırlıkların ardından geçtiğimiz günlerde Moğolistan'a giden ve caminin temel atma törenine katılan Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SEÇER izlenimleri hakkında AKİT'e bilgi verdi. Oradaki Müslümanların bizlerden beklentilerinin çok fazla olduğunu söyleyen Seçer şöyle konuştu: “ İmkanlar nispetinde oradaki kardeşlerimizin dertlerine derman olmaya ve sıkıntılarını gidermeye çalışacağız. Oradaki Müslümanların durumunu yerinde tespit ettik. Sadece Müslüman olduklarını biliyorlar ve birçoğu, kelime-i şehadet dışında, İslam'a dair hiçbir bilgiye sahip değil. Abdest, namaz, Kur'an, helal-haram gibi dinimizin temel esasları hakkında bilgi sahibi olmamalarının yanında cenaze yıkama, sünnet, banyo kültürü gibi bilgilerden de yoksunlar. Tabiri caizse manevi açlık çekiyorlar. Dinleri unutturulmuş, inançları değiştirilmiş ve adeta budistleştilmiş bir kitle ile karşı karşıyayız..”

SİZİN DE BİR TUĞLANIZ OLSUN
Bölgede az sayıda Hristiyan olmasına rağmen misyonerlik faaliyetlerinin tüm hızıyla sürdüğünü belirten Seçer, “ Sadece başkentte 96 kilise açmışlar. Onlar Cehennem'e biz ise Cennet'e müşteri topluyoruz. Ancak, Allah katında tek din olan İslam dinimiz adına onlardan daha fazla çalışmamız gerekiyor. Allah'ın (cc) yardım ve inayetiyle geçtiğimiz yıl ‘bismillah' dedik, ilk camimizi açtık. Niyet hayır olunca akıbet de hayır olurmuş. 1 yıl içinde buradan birçok kardeşimiz nasiplendi. Budistlerden Müslüman olanlar oldu..

Camimiz içerisindeki Kur'an Kursumuzdan yüzlerce talebe yetişti ve edindikleri İslami bilgileri gidip köylerinde anlatmaya başlayacaklar inşallah.Yine üniversiteli kız öğrencilerimiz için evler açtık ve hocalarımız onları yetiştiriyorlar“ dedi. “İslam'a hizmet adına yaptığımız çalışmalarda Akit gazetemizin okurlarında da duyarlılık ve destek bekliyoruz” diyen Seçer, “Sizin de bu çalışmalarda bir tuğlanız olsun.. Ülkemizde hizmette yarışan birçok kuruluşumuz var. Ancak oralarda kimse yok! Oradaki kardeşlerimizin minnetleri gözlerinden okunuyor ve bu işi sahiplenmeye başladılar. İnşallah yeni camimiz içerisinde de Kur'an kursumuz, eğitim merkezimiz ve diğer müesseselerimiz olacak. Orada yetiştirdiğimiz talebeleri ileride Türkiye'ye getirip üniversite eğitimi almalarını da sağlayacağız. Temel hedefimiz, kardeşlerimize manevi değerleri tekrar kazandırmak..” değerlendirmesinde bulundu. Dost Eli Derneği'nin çalışmalarına destek olmak için www.dosteli.org.tr sitesini ziyaret edebilir ve 0 332 351 96 96 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.

06 Ağustos 2011 Cumartesi 
Kaynak: Habervaktim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder