14 Ekim 2012 Pazar

Selimiye Camii'nin Minareleri, Edirne

Selimiye Camii, Edirne
Selimiye Camii avlusunun Kuzeydoğu ve Kuzeybatı köşelerindeki minarelerin üçer merdiveni vardır. 1.merdivenle 1. ve 3. şerefelere,
2.merdivenle 2. ve 3. şerefelere,
3.merdivenle ise doğrudan doğruya 3. şerefeye çıkılır.
Ve bu esnada çıkanlar birbirlerini görmezler.
Güneydoğu ve Güneybatı köşelerindeki minarelerin şerefelerine tek Merdivenle ulaşılır.

Caminin kareye yakın ve enine dikdörtgen planlı, dört köşesinde bulunan minareler yapıyı çevreleyen ve büyük kubbeyi kucaklayan bir görünüm sunar.
Böylece minareler merkezi bir planı vurgularken yapıya dikeylik özelliği de katarlar.
Dört minare de 380 cm. çapında, külaha kadar 70.80 m. külah ve alem dahil 85 m. yüksekliğindedir.
Selimiye Camii, bütünü meydan getiren her bir özelliği ile ilgi çekici olmakla beraber, bu bütünün ortaya konuluş biçimi ve tüm yönlerin içinde herhangi birinin öne çıkmayarak bütünün içinde yer alması ile diğer abidevi eserlerden ayrılmaktadır.
Hindistan'da Bicapur'da Muhammet Adil Şah türbesi 44 metre çapında dünyanın en büyük kubbesiyle örtülü olduğu halde, ışık fena düzenlendiğinden mekân çok fakir ve cansız bir tesir bırakır.
Roma'da Panteon katedrali çok büyük fakat silindirik bir yapı olduğundan mekân monotondur, âdeta bakışları yorar.
St. Pier kilisesinde ise kubbe birdenbire derine dalarak mekânın sükûnunu bozmakta ve dış kubbe muazzam fenerle birlikte iç kubbenin kifayetsizliğini gizlemektedir.
Ayasofya'nın mekânı yan koridor ve galerilere doğru belirsizce kaybolup nerede bittiği anlaşılamamaktadır.
Oysa Selimiye Camiinde her taraftan son sınırlarına kadar gerilmiş dengeli mekan, şahane bir sükun halinde olup değişik cazibesiyle her gireni birden sürükler ve bir daha bırakmaz.
Yüksek minareler arasında dıştan kubbenin biraz basıkça düşmüş olması mekânın tek bir kubbe ile örtülmüş olmasından ileri gelmektedir.


EDİRNE'DEKİ DİĞER CAMİLER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder