7 Kasım 2012 Çarşamba

Cihangir Camii, Beyoğlu, İstanbul

Cihangir  Camii, Beyoğlu, İstanbul
Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan doğan ve 22 yaşında vefat eden şehzade Mehmet ile şehzade camii’ndeki türbeye gömülen oğlu Cihangir adına 967 (1559) tarihinde Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Vakfıyesine göre yanında bir de Sıbyan Mektebi bulunuyordu.
Cami tarihi içerisinde beş yangın geçirmiş ve her seferinde yenilenmiştir.
5. yangından sonra 1307 (1889) da Sultan II. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırılmış.
2000 m2 toplam arsa üzerine inşa edilen caminin alanı 500 m2’ dir.
Cami genel hatlar ile tek kubbeli ve kare planlıdır.
Son cemaat yerinin iki kesiminde iki minaresi vardır.

Soldaki minare yıkılarak 1978 yılında vakıflar tarafından bu minare mimari özelliğine göre uygun olarak yeniden yapılmıştır.
Mimar Sinan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’inde başlattığı bir mimari özellik 19. yüzyılda Cihangir camii’nde yeniden uygulanmıştır.
Bu günkü yapının mimarının kim olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.
Evliya Çelebi ile diğer kaynaklarda söz edilen 1281 (1864) de yandığı bilinen avlunun içerisindeki zaviye-tekkesinin banisi ve ilk şeyhi Halvetiye tarikatının Cihangiriyye kolunun kurucusu Hasan Burhaneddin Cihangir’dir.
Avlusunda görevlilere ait meşruta, abdest alma yeri, tuvalet, Gazi Hasan Paşa tarafından bir tulumba monte ettirilen kuyu bulunmaktadır.
Bir İmam hatip ve bir Müezzin Kayyımın görev yaptığı caminin vakit namazlarında 35-40, Cuma namazlarında ise 150-200 cemaati bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder