25 Aralık 2013 Çarşamba

Fatih Camii, Durres, Arnavutluk

File:Xhamia Fatih Durrës.jpg 
 Fatih Camii, Durres, Arnavutluk
Fatih Camii (Arnavutça:Xhamia E Fatihut Durrës)Arnavutluk'un liman kenti olan Durres şehrindedir.
Cami, 1973 yılında Kültür Anıtı haline getirilmiştir.

Arnavutluk'un 3. en eski camisidir.
Birincisi; 1380 yılında Berat kasabasında harap bir cami, ikincisi; Korça'daki 1494-1496 yılında yapılan İmrahorlu İlyas Bey Camii  ve üçüncü olarak da Fatih Camii yer almaktadır.
Fatih Camii, Venedik döneminden kalma kaleye bitişik bir yerde, Durres şehrinin tarihi merkezinde yer almaktadır. Caminin namaz kılma yeri dikdörtgen bir şekildedir. Caminin kapı ve pencereleri ahşap malzemeden yapılmıştır.
Fatih Camii antik Dyrrachium şehrinin bir parçası olan Hıristiyan bazilikanın kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Fatih Camii, 1502-1503 yılında inşa edilmiş ve Fatih Sultan Mehmed'in adından dolayı "Fatih" adını almıştır. Cami, 1502 yılında Durres'in Osmanlılar tarafından fethinden sonra, Durres'te inşa edilmiş ilk binadır.
Eski diktatör ve komünist Enver Hoca döneminde, 1967 yılında caminin kapısına kilit vurulmuştur.
Cami, 23 yıl ibadete kapalı kalmıştır. 1990 yılında, diktatörden sonra Arnavutluk'taki diğer kapalı camiler gibi, Fatih Camii'de yeniden ibadete açılmıştır.
2011 yılının Mart ayında caminin restorasyonu tamamlandı.
Restorasyon için Turizm, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Arnavutluk Müslüman Toplumu'nun yardımı ile toplam 5.000.000 Lek (yaklaşık 35,000 Euro) harcama yapılmıştır.
Restorasyonda çatı, dış cephe, kapı ve pencereler, ahşap ve metal çitler tamie edilmiştir.

Fatih Camii'nin Konumu, Durres, Arnavutluk

ARNAVUTLUK'TAKİ DİĞER CAMİLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder