23 Aralık 2016 Cuma

FRANSA'NIN MULHOUSE ŞEHRİNDEKİ CAMİLER

MULHOUSE'IN FRANSA ÜZERİNDEKİ KONUMU
  1. Bilal Camii (Mosquée Bilal de Mulhouse)
  2. En-Nur Camii (Mosquée Annour de Mulhouse)
  3. En-Nasr Camii (Mosquée Annasr de Mulhouse)
  4. Türk Camii (Mosquée Turque de Mulhou

Mulhouse Nerededir?

Mulhouse, doğu Fransa'da ülkenin İsviçre ve Almanya sınırlarına yakın bir şehir ve bir komündür. Alsace bölgesinin güneyinde bulunan Haut-Rhin departmantındadır.
Strazburg'dan sonra Alsas bölgesinin ikinci büyük şehridir. 
Mulhouse'ın 4 kantondan oluşan belediye sınırları içinde nüfusu, 2007 itibariyle, 111.393 kişidir.

Mulhouse müzeleri ile meşhurdur.

Bunların başında 500 vasıta ve 98 değişik markalı 464 otomobilden oluşan ve 20. yüzyıl Alsas sanayicileri olan Schlumpf biraderlerin koleksiyonundan ortaya çıkan ve dünyanın en büyük otomobil müzesi olan Otomobil Sitesi olarak anılan "Milli Otomobil Müzesi (Musée national de l’automobile)" gelir.

Bunun yanında 15.000 m2 bir alanda bulunan ve "Fransız Milli Demiryolları (SNCF)"'in tarihi gelismesini göstermek için kurulan Tren Sitesi olarak anılan "Fransız Milli Demiryolları Müzesi (Musée Français du Chemin de Fer)" büyük ilgi çeker.
Bu müze altı temadan oluşmaktadır: 
Tatil için demiryolları; dağlar ve demiryolları; resmi devlet trenleri; demiryolları ve savaşlar; demiryolcular ve seyahat. 

Bir diğer ilgi çeken müze de 1987de açılan devletleştirilmiş "Fransa Elektriği (Electiricite d'France EDF)" şirketi tarafından kurulan ve elektrik enerjisinin tarihi gelişmesini 4.000 m2 bir alanda sergileyen "Electropolis" müzesidir.

Şehirde ayrıca "Emprime Tekstil Müzesi (Musée de l'impression sur étoffes)""Radyo Müzesi", "Seramik Müzesi", "Alsace Ekomüzesi", "Bioscope", hayvanat ve botanık bahçeleri ve 19. yüzyıl güzel sanatları üzerinde özelleşmiş "Güzel Sanatlar Müzesi" de bulunmaktadır. 
Mulhouse büyük bir sanayi şehri olarak 19. yüzyılda büyümüştür. 

20. yüzyılda sanayilerinde olan büyük değişiklikler dolayısıyla büyük bir kriz geçirmiş olmasına rağmen, şehri 21. yüzyılda da bu niteliğini korumaktadır.
Mulhouse "Yukarı Alsas Üniversitesi (Universite de Haut-Alsace UHA)"'nın idare merkezi ve önemli kampüslerinin bulunduğu şehirdir.


FRANSA'DAKİ DİĞER CAMİLER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder