1 Ağustos 2018 Çarşamba

Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara

 Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 
Melike Hatun Camii, Ankara'nın Merkez Altındağ ilçesinde "İtfaiye Meydanı" olarak da bilinen Ulus Erbakan Meydanı'nda yer almaktadır.
Caminin isim babası Bülent Arınç'tır.
Ulus İtfaiye Meydanı Camii de denmektedir.
Melike Hatun Camii'nin Mihrab ve Minberi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğince, 4 yıl evvel inşasına başlanılan cami, 27 Ekim 2017 Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirak ettiği merasimle ibadete açıldı.
Cami, tamamen Hayırseverlerin yardımlarıyla inşa edilmiştir.
Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 
Cami de aynı anda 7000 kişi namaz kılabilmektedir.
Ulus'un çehresini değiştiren ve çevre düzenlemesiyle Başkente 50 bin metrekarelik yeni bir meydan kazandıran proje kapsamında yaptırılan cami, Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır.
Ayrıca 3600 metrekare alanı kapsayan kadınlar mahfili mevcuttur.
Caminin Kubbeleri
Caminin altında, 1000 kişilik kongre salonu, 12000 metrekare fuaye alanı ve bin araçlık otopark yer almaktadır.
Caminin kubbe çapı 27 m, yüksekliği ise 43 metre'dir.
Minarelerin her birinin yüksekliği 72 m'dir.
Bu minarelerin kaplamasında Marmara taşı kullanılmıştır.
Ana kubbe üzerinde bulunan 8,20 m yüksekliğinde bakır alem bulunan camide, 16 mermer kitabe yer almaktadır.
Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 
Caminin kapılarının ahşap ve çivisiz kündekari işçiliği Konya'da yapılmıştır.
Bir ana giriş, iki hünkar mevt, iki yan, 12 minare ve bir imam odası kapısı ile 38 pencere kepengi bulunuyor. 
17 son cemaat kubbesi bulunan caminin, giriş kapılarının üzerinde altın varak, sedef, bağ ve fildişi işleme kitabeler yer almaktadır.
Caminin ikinci katından birinci katının görünümü
2000 senesinde inşa edilen Japonya'daki Tokyo Camii ve Türk Kültür Merkezi ile 2011 yılında yapılan İstanbul Ataşehir Mimar Sinan Camii'nin de mimarı Muharrem Hilmi Şenalp'in eseri olan caminin süslemesinde İznik çinisi kullanılırken Hattat Hüseyin Kutlu'nun çizgileri yer aldı ve tezyinat işi de tezhip sanatçısı Semih İrteş nezaretinde yapılmıştır.
Caminin Kubbeleri
Girişinde ilave iki sıra ön revak bulunan caminin, en ince detayına kadar yeni bir tasarım anlayışıyla işlendiğini vurgulayan Muharrem Hilmi Şenalp, "Bu sebeple bu eser, klasik Osmanlı-Türk mimari uslubu içerisinde, her detayı orijinal, taklit değil, sahih ve yeni bir eserdir." dedi.
Caminin Girişindeki Revaklar
Şenalp, yüzlerce senedir devam eden çini, kündekari, hat, tezyinat, sedefkari, çitakari, mukarnas gibi yerli ve milli sanatların yepyeni numunelerinin bu yeni mimari tasarım içinde yerlerini aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Meydanın ve caminin altındaki zengin mekanlarda alışveriş fonksiyonu düşünülmemiş, yaklaşık 12 bin metrekarelik sadece sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bin kişilik kongre salonu, medeniyet müzesi, sergi holü, toplantı salonları, kitap kafeler, kütüphane, sanatçılar kahvesi gibi özel ve geleneksel sanatların yaşatılacağı mekanlar ile de insanların sosyalleşebileceği, bir araya gelebileceği sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bu mekanlar, Ankara'nın kültür ve sanat hayatına ciddi katkı sağlayacaktır."
Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 
Melike Hatun Kimdir?

Kelime olarak Melike; kadın hükümdar ve hükümdar zevcesi gibi anlamlara gelmektedir.
Biz de bu noktadan hareket ederek, Melike Hatun’un bir kadın hükümdar mı, yoksa bir hükümdar zevcesi mi olduğu konusunda, arşivlerde yaptığımız araştırmalar neticesinde geniş bir malumata rastlayamadık.
Ancak Selçuklu devrinde Ankara’ da yaşayan ve Ankaralı olan bir Melike Hatun’un bulunduğunu, Sultan I. Murad devrine ait (1360 -1389) resmi kayıtlardan öğrenmiş bulunuyoruz.
Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 
Daha sonra Tapu Kadastro, Vakıflar ve Başbakanlık arşivlerinde yaptığımız tetkikat neticesinde, bu Melike Hatun’un mezarının Ankara’da Hacıdoğan (Doğanbey) mahallesinde olduğunu tesbit ettik. Mezarının da kendisi tarafından vakıf olarak bıraktığı bahçesi içerisinde olduğunu öğrendik.
Bu mezar önceleri yıkık bir durumda iken, son zamanlarda bazı hayır sahipleri tarafından yeniden yaptırılmak istenmiş ve mezarının baş taşı kabrin içerisinden çıkartılarak baş tarafına dikilmiştir.

22-Tapu Kadastro Genel Md. Defter-i Evkâf-ı Livâ-i Ankara, nr. 558, vr. 76.
23-TKGM. nr. 558, vr. 3(f.
24-TKGM. 558, vr. 5°; Vakıflar Arşivi, nr. 224 (2/1), sıra. 937-938.

Hürriyet’te yer alan bilgilere göre; Melike Hatun, halk arasında ‘Sultan Hatun' olarak bilinir.
En eski tahrir defteri kayıtlarına göre Melike Hatun 14. yüzyılda yaşamıştır.
Kendisi de aslen Ankaralı olan Melike Hatun'un kabri taşçılar sokakta şahsına ait vakıf bahçesinde bulunmaktadır.
Varlıklı bir aileden gelen ve bir tasavvuf ehli olan Melike Hatun, Ankara'da birçok eser yaptırmıştır.

(Bu bilgiler https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/melike-hatun-kimdir-melike-hatun-camisi-nerede-2111068/ linkinden alınmıştır.)
Melike Hatun Camii, Altındağ, Ankara 

ALTINDAĞ'DAKİ DİĞER CAMİLER

ANKARA'DAKİ CAMİLER






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder