26 Ağustos 2020 Çarşamba

Ayasofya Camii'nin Wikipedia'daki Grekçe (yunanca) Sayfası

Ayasofya Camii'nin Wikipedia'daki Grekçe (yunanca) Sayfası
Wikipedia’nın Grekçe Sayfası’nda Ayasofya Camii’nin Tarihçesi kısmında 1453 tarihinin karşısı boş bırakılmış.
Anlaşılan yunanlar, 1453 tarihinde Ayasofya’nın cami olmasını kabullenemiyorlar.
Malum olduğu üzere, Ayasofya; 1453 senesinde fethin sembolü olarak, Kılıç Hakkı olarak Fatih Sultan Mehmet Han tarafından camiye çevrilmişti.
Ayasofya Camii, 1931 yılında restorasyon bahanesiyle ibadete kapatılıp 24 Kasım 1934 tarihinde de Bakanlar Kurulu’nun kararıyla müze yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılarak cami olarak yeniden ibadete açılması için çalışma yapılması talimatının ardından gözler Danıştay’daki davaya çevrildi.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararının iptali için açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi’nce 2 Temmuz’da duruşma yapılacak.
Danıştay’ın ret kararı vermesi halinde, bu karar hükümetin bu tasarrufuna engel oluşturmayacaktır.
Bu vetîrede (süreçte) Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ya da yasayla yeni düzenleme yapılırsa Ayasofya, idarenin takdiriyle yeniden cami statüsü kazanacak ve ibadete açılabilecektir.

Her ne şekilde olursa olsun, İnşallah 2 Temmuz 2020 tarihindeki Danıştay Kararı’nın sonrasında 89 senelik esaretten sonra yeniden cami olarak açılacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder