8 Mart 2013 Cuma

Üçpınar Kasabası Kurşunlu (Ulu Cami) Cami, Bozkır, Konya

Üçpınar Kasabası Kurşunlu (Ulu Cami) Cami, Bozkır, Konya

Üçpınar Kurşunlu Camii, Konya'nın Bozkır İlçesine bağlı Üçpınar Kasabası Hocaköy mahallesinde bulunmaktadır.
Caminin orijinalde düz toprak damlı ve ahşap bir yapı olarak yapıldığı,daha sonra da duvarlarının kalınlaştırılıp, üzerinin kubbe ile örtüldüğü tespit edilmiştir.
Eser dıştan dışa 13 m,-16 m. ebadında bir kare plana oturtulmuştur.

Kubbelerin önce çinko ile kaplanması,daha sonra kurşunla kaplatılması sonucunda ismi de Kurşunlu Camii olarak anılmaya başlanmıştır.
Kuzeydoğu köşesinde bulunan silindirik gövdeli tek şerefeli olarak yapılan minare orijinal olmayıp 1917 yılında yapılmıştır.
Bozkır Müftülüğündeki arşiv kayıtlarından bu caminin 1816 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.
Dışarısının sadeliğine rağmen, içerisi oldukça süslü olan Üçpınar Kurşunlu Camimin süslemelerinin 1949 yılında Müslüm Gökçek adlı Gaziantepli bir hat ve tezhip sanatkarı tarafından yapıldığı söylenmektedir.
Bedenen özürlü bir insan olan ustanın, işe Üçpınar da ne kadar yumurta varsa hepsini toplayarak başlaması ve süsleme işini yaparken Caminin içine hiç kimseyi almaması hala Üçpınar da söylenir. Ustanın bu yumurtaları kök boya ile karıştırarak boya hazırladığı düşünülmektedir.
Kurşunlu Camii de "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiş miraslarımızdan bir örnektir. Restorasyonu için Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan kararı çıkmış olup, Vakıflar Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları bitme aşamasındadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder