25 Temmuz 2020 Cumartesi

Ayasofya Camii’ndeki Dilek Sütunu (Terleyen Sütun)

Ayasofya Camii’ndeki Dilek (Terleyen) Sütunu
Ayasofya Camii’nin kuzeybatı yönünde terleyen sütun ya da dilek sütunu olarak adlandırılan bronz levhalar ile kaplı, ortası oyulmuş bir sütun yer almaktadır.
Bazı kaynaklarda, bu sütunun, zaman içerisinde halk arasında kutsallık kazandığı belirtilmektedir.
Doğu Roma Devri’nde insanların iyileşmesine yardımcı olduğu konusunda rivayetler oluşmuş; efsaneye göre, binanın içerisinde şiddetli bir baş ağrısıyla dolaşan İmparator Iustinianos, başını bu sütuna yaslamış ve bir müddet sonra baş ağrısının geçtiğini fark etmiştir.

Bu hadisenin halk arasında duyulması üzerine, sütunun şifa hususiyetinin olduğu efsanesi yayılmıştır.
Bu münasebetle insanlar, parmaklarını sütundaki bu oyuğa sokup, ıslanan parmaklarını, hastalığı hissettikleri yerin üzerine sürdüklerinde iyileşeceklerine inanmışlardır.
Başka bir efsanede ise bu ıslaklığın Hz.Meryem'in gözyaşları olduğu söylenmektedir.
Osmanlı Devri'nde, Ayasofya camiye çevrildiğinde Fatih Sultan Mehmed ve mahiyeti, Hocası Akşemseddin imametinde ilk cuma namazını kılmak için secdeye varmış, ancak, caminin yönü Kâbe'ye dönük olmadığı için namaza bir türlü başlayamamışlardır.
Tam o esnada Hızır Aleyhisselam'ın geldiği ve bu sütundan güç alarak caminin yönünü Kâbe'ye çevirmeye çalıştığı fakat halktan biri tarafından görülmesi üzerine, caminin yönünü çeviremeden kaybolmak zorunda kaldığı söylenir.
Günümüzde ise, insanlar sütundaki bu oyuğa soktukları başparmaklarını saat yönünde tam bir tur döndürerek dilek tutmaktadırlar.
Ayasofya Camii’ndeki Dilek Sütunu (Terleyen Sütun)'un Yeri
(27 Numaralı Yer)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder