Tac Mahal, Agra, Hindistan
Tac Mahal Türbesi, iki yanında simetrik yapılar olarak inşa edilmiş cami ve misafir evi ile abidevî giriş kapısından olan yapılar bütünü içinde yer alır. 1632'de inşasına başlanan eser, çevre düzenlemesi ve diğer yapılarla birlikte 1652'de tamamlanmıştır.
Türbenin inşaatı için mimar ve ustalardan oluşan bir heyet kuran hükümdar, Osmanlı ve İranlı usta ve sanatkârlarla beraber, mahallî Hint ustalara da görev vermişti.
Bağdat'tan hattat, Buhara'dan kakma ustası, İstanbul'dan kubbe ustası, Semerkant'tan minare yapımcısı,, Kandahar'dan taş ustası, Şiraz'dan çizim ustası getirilmişti.Tac Mahal'in esas mimarının kim olduğu hakkında birçok görüş ileri sürülmüştür.
Kimileri Venedikli Jeromino Veroneo adlı bir İtalyan'ın veya Bordeauxlu Augistin adlı bir Fransız'ın, kimileri de Osmanlı mimarı Mehmet İsa Efendi'nin Tac Mahal'in esas mimarı olduğunu ileri sürmüştür.
17. yüzyıldan kalma "Divan-ı Mühendis" adlı bir el yazmasında Lütfullah Mühendis el-Lâhûrî, babası Üstad Ahmed'in Tac Mahal'in mimarı olduğundan bahseder.
Bu el yazmasının bulunuşundan sonra 1930'larda "Nâdirü'l-Asr" Üstad Ahmed'in eserin asıl mimarı olduğu görüşü kabul görmüştür.
Şah Cihan'ın gözde mimarı Üstad Ahmed, Tac Mahal'e ilişkin efsanelerde sıklıkla anlatıldığı gibi gözleri kör edilip elleri kesilerek işkence görmemiş; türbenin tamamlanışından 9 yıl sonra Lahor'da ölmüştür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder