10 Mart 2010 Çarşamba

KONYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

1
Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yilinda Karma Orta Okulunda açilmistir. Daha sonra 1927 yilinda Mevlâna Müzesine, 1953 yilinda Iplikçi Camii’ne tasinmistir. 1962 yilinda ise bugünkü müze binasi kurularak hizmete girdi. Müzede, Neolitik, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur ticaret kolonileri), Demir (Frig, Urartu), Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans çaglarina ait eserler sergilenmektedir.

Neolitik eserler Çumra, Çatalhüyük, Erbaba ve Süberde kazilarinda, Eski Tunç Eserler; Sizma ve Karahöyük kazilarinda, Asur ticaret kolonileri çagi Karahöyük kazilarinda ele geçen eserlerdir. Konya Alaaddin tepesi kazilarinda bulunan Frig çagi kap parçalari ile Konya Karapinar Kickisla höyükte bulunan çesitli formlarda Frig çagi kaplari ve Lidya kapilari da sergilenmektedir. Yine Kicikisla höyükten Klasik Çag Alabastron, Aryballos, Lekythos ve Kylixler bulunmaktadir.
Arkeoloji Müzesinin görülmeye deger eserleri Roma lahitleridir. Roma ve Bizans çagindan sunak, mezar stel ve Ostotekler müze iç teshirinde ve bahçede sergilenmektedir.
Sille Tatköy ve Çumra Alibeyhöyük’de müzemizce yapilan kabartma kazilarinda M.S 6.y.y. ait kilise taban mozaikleri yerinden kaldirilarak müzemizde teshir edilmektedir.
2
3
5
4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder