Fatih Camii (Fatih Mosque)
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dadır.Eskiden bir Roma Katolik kilisesi iken sonradan camiye çevrilmiştir.FATİH CAMİİ’NİN HİKAYESİ
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kiliseden camiye çevrilen Amsterdam Fatih Camiinin İmam Hatibi Mehmet Yürek, arkadaşımız M. Mustafa Uzun’a caminin geçirdiği bu büyük değişimi anlattı. Kilisenin camiye çevrilmesi üzerine tarihi Kilise’de düğünlerini yapan ve bir dönem Kilise’ye gidip gelenlerin uzun yıllar boyunca bina önünde eylem yaptıklarını ifade eden Yürek, caminin yoluna devam edeceğinin tam olarak anlaşılmasından sonra ise bu eylemlerin sona erdiğini söyledi.M. MUSTAFA UZUN / HOLLANDA – AMSTERDAM
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Avrupa Türk Demokratlar Birliği Hollanda Başkanı Veyis Güngör Bey ile yaptığımız derin söyleşiden sonra ertesi gün şehri geziyoruz. İlk durağımız eskilerde büyük bir Katolik Kilisesi iken şimdilerde “Fatih Camii” olarak hizmet veren gönül açıcı bir mekan.
HAÇ İNDİ HİLAL GÖĞE YÜKSELDİ
1920 yapımlı olan Kilise önceleri şehrin en lüks kesimine hizmet veriyormuş. 1975 yılına kadar da çalışmış. Sonra Batı’da hızla cemaati azalan diğer birçok Kilise gibi kapısına kilit vurmak zorunda kalmışlar. Önce birileri alıp halı deposu olarak filan kullanmış ama nafile. Devam edememişler. Sonra gurbete gelip apartman altı mescitlerle nesillerini kurtarmaya çalışan gurbetçiler tarafından fark edilmiş. Gerekli görüşmeler yapılmış ve 1981 yılında burası satın alınmış. Çok eski bir hikaye yani bu. Kilise’nin satın alınması ve tadilatı tam 1 Milyon EURO’ya mal olmuş. O dönemlerde yasal olarak kiliseler satın alınabiliyormuş. Bir yıl sonra ibadete açılmış bu eski Kilise, yeni Camii. Kilise’nin Camiye çevrilişi sırasında, özellikle de Haç’ın indirilişi esnasında çok duygulu anlar yaşandığını söylüyor cemaat. Camii daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığının Avrupa’da faaliyete başlaması üzerine Diyanet’e teslim edilmiş.
HIRİSTİYANLAR 5, 6 YIL CAMİ ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR
Şimdilerde caminin imam hatipliğini Mehmet Yürek Hocam yapıyor. Kendisi ile şu an tadilatta olan Camiinin içerisinde bir görüşme yaptık. Çok değerli bir din görevlisi olan Mehmet Hocam, cami hakkında genel bilgileri verdi. Eski Kilise’nin tam olarak 28 yıldır Fatih Camii olarak hizmete devam ettiğini söyleyen Mehmet Hoca; “Amsterdam’da 25 civarında camii var. Bunların 16, 17 adeti Türklere ait. Bu cami en büyük cami. 2000 kişilik bir cemaat alıyor. Hafta sonları 150 civarında çocuk okuyor. Başka aktivitelerimiz de var. Maçlar izleniyor, sohbetler yapılıyor” diyerek yapılan çalışmaları anlattı. Caminin Kilise’den çevrilmesi esnasında bazı tepkiler aldıklarını söyleyen din görevlisi Yürek, şu bilgileri verdi; “Kilise Camiye çevrildiğinde tepkiler olmuş. Burada nikahı kıyılanlar ilk yıllarda tepki vermişler. 5, 6 yıl eylem yapmışlar bir süre. Ancak tekrar kiliseye çevrilmeyeceği ortaya çıkınca bundan vazgeçmişler. Şu anda herhangi bir problem yok.” Son yıllarda İslam’a ve Müslümanlara yönelik saldırıların olduğunu ama kendilerine yönelik herhangi bir saldırının olmadığını söyleyen Yürek Hoca; “Biz mahalleli ile davetlerde, iftarlarda buluşuyor ve o önyargıları yıkıyoruz. Bu nedenle tepki de almıyoruz. ‘İslam sizin bildiğiniz gibi değil, bizim ağzımızdan öğrenin diyoruz. Bizden korkmayın, biz de sizden korkmayalım’ diyoruz. Bunlar da karşılık buluyor ve herhangi bir saldırıya uğramıyoruz” diye konuştu.
BİR DİNLERARASI DİYALOG SAÇMALIĞI: “CAMİ İÇİNDE ŞARKI SÖYLEYEN KADINLAR”
Aslında tereddüt ederek gündeme getireceğim başka bir konu daha var. Tereddütlüyüm çünkü çok can sıkıcı bir durum. Bu kadar güzel bir konumda olan ve müthiş mesajları içerisinde barındıran eski Kilise, yeni Camide ben oradayken dehşet bir program yapıldı. Dinler arası Diyalog kapsamında yapılan programda bir Yahudi, bir Hıristiyan ve bir Müslüman; kendilerince tiyatro dili ile peygamberlerin hicret’ini anlattılar. Hazreti İsa da, Hazreti İsa da ve Hazreti Muhammed de doğruları anlatmak için hicret etmek zorunda kaldılar mesajını veren bir tiyatro. Mesaj güzel lakin sıkıntı başka yerde. Tadilatta olan caminin ortasına platform konuldu. Kameralar, ışıklar girdi. 100 kadar seyirci alındı. Bunların birçoğu açık saçık bayanlardı. Caminin tam ortasındaki bu topluluktan bazıları (ve elbette bayanlar) şarkı da söylediler. Ben şok olmuş bir halde hem fotoğraf çekip hem kamera kaydı alırken ara ara ilahiler de okundu. ‘Diyalog saçmalığı’ hakkında yaptığımız görüşmede Fatih Camii ekibine böyle bir programın yapılmasını teklif eden ‘dinlerarası diyalogcuların’ daha önce de aynı şekilde camii içine sanatsal içerikli fotoğrafların asılmasını teklif ettiklerini öğrenerek daha bir şok oldum. Sanırım bu diyalog saçmalığı ile alakalı ilerleyen günlerde çok daha şoke edici mevzulara şahit olacak gibiyiz.
Bu haber http://www.beyazhaberler.com/?p=1868 sitesinden alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder