17 Mayıs 2011 Salı

Lamia Camii, Lamia, Yunanistan

 Lamia Camii, Lamia, Yunanistan
Merkezi Yunanistan bölgesinde bulunan Lamia şehri, Atina’ya 215 km mesafede olup, 869 yılından Yunan egemenliğine geçene kadar Slavca bir kelime olan Zitouni ismiyle anılmıştır.
Lamia şehri, 1446 yılında Türk hakimiyetine geçer ve bu egemenlik 1833 yılına kadar sürer.
Mora seferine çıkan Fatih Sultan Mehmet 1458 yılında Lamia’dan da geçer ve bu tarihten sonra Lamia; askeri, siyasi, kültürel ve ticari açıdan son derece gelişmiş bir kent halini alır.
Türk tımar sisteminin önemli kentlerinden birisi olan şehrin gelişmişlik düzeyi, 1569 tarihli Osmanlı Kanunnamesi’nde de anlatılmakta ve en önemli ürünler arasında; pamuk, ipek, limon, yağ, bal, domuz ve koyun yetistiriciliği sayılmaktadır.
1821 Yunan isyanı sırasında Osmanlı ordusu tarafından gerçekleştirilen tüm askeri harekatlar burada planlanır.
Türk-Yunan Savası sonrasında sağlanan anlaşma gereği, 28 Mart 1833 tarihinde Türkler kenti terk ederler. Yunan kaynaklarına Gore, o tarihte kentte sadece 24 aile vardı.
Türklerin tamamı Larissa’ya gitmişlerdi.
Bu tarihte kentte camiler her yerde yükselmekte, sokakların çoğu Türkçe isimlerle anılmakta idi.
1833 yılında Yunan egeme ligine geçen şehir, 1836 yılında tekrar Lamia adını aldı.
Takip eden 50 yıl boyunca şehir, göçmen kenti konumunda kaldı.
1847 yılında şehirde bir Türk Konsolosluğu açılır.
Kent kısa bir sure içerisinde ticari, kültürel ve sosyal alanlarda büyük gelişmeler göstermiş olup, günümüzde de bu önemini korumaktadır.

1 yorum:

  1. 25.04.2022 tarihli yunan kültür bakanlığında lamya bulunan bir arkadaşımın haberi 2006 tarihli fotoğraftaki Lamia camisinin ortadan kaldırıldığı şeklinde oldu...Bu evladı fatihan camii dünya mıiras listesine yazdırabilirdik.Yunanlılardan koruyamadık

    YanıtlaSil