18 Nisan 2022 Pazartesi

İhtiyâreddîn Hasan Kimdir?

İhtiyâreddîn Camii, Meram, Konya

Tarihçi-Yazar M. Ali Uz, Akademik Sayfaların 16. Cildinde, “İhtiyareddin Hasan, Selçuklu Sultanlarından II.Kılıçaslan (1155-1192) döneminde vezirlik yapmış önemli devlet adamlarından birisidir.” ifadelerine yer vererek bu şahsiyetin o mahalleye adını verdiğini belirtiyor. 

Selçuklu Vezirlerinden olan İhtiyareddin Hasan’ın Kayseri’ye gelmeden bir müddet evvel Hoca Hasan Medresesi’ni yaptırdığını ve “Bundan da onun bir unvanının Hoca Hasan olduğu anlaşılmaktadır” diyen Uz, Selçuklu devlet adamı İhtiyareddin Hasan’ın ölümüyle ilgili olarak da şu bilgilere yer veriyor:

“Sivas’ta hüküm süren Melikşah, kardeş kavgaları sırasında 1190’lı yıllarda kardeşi Kayseri meliki Nureddin Sultanşah’ı bir hile ile öldürdükten sonra Kayseri’yi alır ve o sıralarda Nureddin Sultanşah’ın veziri bulunan İhtiyareddin Hasan’ı parçalattırıp cesedini sokaklarda bırakır. Bu hareketi tasvip etmeyen Kayseri halkının galeyanı sonunda İhtiyareddin Hasan’ın cesedi daha önce yaptırdığı Hoca Hasan Medresesi’ne defnedilir.”

Uz ayrıca, Akademik sayfalardaki makalesinde, Konya’daki Hoca Hasan Mescidi’ni de hatırlatıyor. İhtiyareddin Mescidinin doğusunda bulunan boşluğun uygun bir yerine İhtiyareddin Hasan ile ilgili bir makam kabrinin yapılmasının da faydalı olacağı düşüncesini de dile getiriyor.

Kaynak:https://www.pusulahaber.com.tr/ihtiyareddin-mescidi-5461yy.htm

  1. İhtiyareddin Camii'nin Tarihçesi
  2. İhtiyareddin Camii'nin Fotoğrafları


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder