8 Haziran 2010 Salı

Nuruosmaniye Camii, Eminönü, İstanbul


 Nuruosmaniye Camii, Eminönü, İstanbul
Nuruosmaniye Camii Kapalıçarşı’nın Çemberlitaş kapısından çıkar çıkmaz girilen kapının solunda 2 metrelik bir subasman üzerinde görülen ilk barok özellikli cami. Dış avlusunun iki kapısından biri Kapalıçarşı’ya diğeri Çemberlitaş’a açılır.
Mustafa Ağa ve yardımcısı Simon Kalfa (Mimar Simeon) tarafından 1748′de inşasına başlanan cami 1755′de bitmiştir. I. Mahmut zamanında yapımına başlanan cami , III. Osman zamanında Nuruosmani adıyla tamamlanmıştır. Şadırvanı yoktur, önde ve arkada abdestlikleri vardır, ayrıca ek bir abdestlik giriş kapısı karşısında bodrumdadır. Mihrabı çıkıntılıdır.
Yüksek mermer merdivenlerle iki yönden camiye çıkılır. 174 pencerelidir. Müezzin mahfeli cümle kapısı üstündedir. Kare plandaki caminin iç avlusu yarım daire şeklindedir. Avluda bir kütüphane, iki sebil ve bir çeşme bulunur. Ana kubbe 26 m çapındadır ve kasnağında onlarca pencere bulunur. Beş kubbeli son cemaat yeri U biçimindedir. Yapıya bitişik iki şerefeli iki minaresinin taş külahları bulunur.
Caminin ekleri dükkan olmuştur. Külliyesi imaret, türbe, kütüphane, medrese, çeşme, sebil ve dükkanlardır. Nuruosmaniye Kütüphanesi’nde 5000′den fazla yazma ve basma eser vardır.

NURUOSMANİYE CAMİİ

 

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ ANA SAYFA


MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder