20 Kasım 2011 Pazar

İskender Paşa Camii'nin Mimari Yapısı

 İskender Paşa Camii'nin Mihrab ve Minberinden Bir Görünüm
Cami, kare planlı ve tek sağır kubbelidir. Kubbe koşeleri ise Pandantiflidir. 12 kenarlı kubbe kasnağında dört penceresi vardır. Kesme taştan yapılan bu caminin son cemaat yerindeki üç kubbenin orta kubbesi yıldız biçiminde beşik tonozdur. Diğerleri de normal kubbedir. Minberini Kemankeş Mustafa Paşa koydurmuştur. Minberi yeni ve ahşap olan bu caminin mihrabı köfeki taşından klasik tarzda, yedi kenarlı, kum saatli ve altı sıra istalaktitlidir. Kürsüsü ise mermerdendir. İç ölçüleri 10.90x10.95 m’dir. Avlunun batı kısmındaki kapısına aşağıdan merdivenle çıkılmakta ve son cemaat duvarında da iki alt ve iki üst pencere bulunmaktadır. Papucu oldukça yüksek, gövdesi çok kenarlı olan minare kaidesi karedir. Kesme taştan olan minaresinin şerefe altında kırmızı taştan bir kakma ufki bir şerit mevcuttur. Petek sonraları yapılmıştır. Şerefe çıkmaları da üç sıra nişler halinde işlenmiştir H.911/M.1505 tarihli vakfiyesinden anlaşıldığına göre banisi, caminin ilelebed yaşaması için bir çok tarla, bahçe, dükkan ve evler bırakmıştır. Bunlarla ilgili geniş malumat Vakıflar Tahrir Defterinde mevcuttur.

Zamanla harap olan bu cami, H.1170/M.1756, H.1305/M.1887, 1940-45 ve 1956 tarihlerinde tamir edilmiş ve 1989 tarihinde sağ tarafına 360 metre karelik bir ilave yapılarak genişletilmiştir. Avlunun iki kapısı vardır. Cami havlusunda bulunan şadırvan yeni olup sekiz sütunlu ve saçaklıdır. Avlunun kenarında ise ders ve kur odaları bulunmaktadır. Bu camide, 1980 yılında vefat eden Nakşi meşayinden Mehmed Zahid Koktu efendi imam-hatip olarak çok değerli hizmetler vermiştir.

Kare planlı, tek kubbe ve tek minareli olup kesmetaştır. Kıble pencereleri renklidir ve kürsüsü mermerdir. Kubbede Nur suresi 35. ayeti yazılıdır. Son cemaat yeri, şadırvanı, tuvaleti, derslikleri, aşevi bulunan camide her sabah namazı öncesi mukabele yapılır. 360 metrekarelik geniş bir avlu yeni yapılmıştır.














 

BEHRUZ AĞA (ODABAŞI) CAMİİ, FATİH


BALİ PAŞA CAMİİ, FATİH

 

YENİ CAMİİ, EMİNÖNÜ

·  Yeni Camii 


YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ ANA SAYFA

KOCAMUSTAFAPAŞA SÜMBÜL EFENDİ CAMİİ, FATİH

 

 

·  TÜRKİYE'DEKİ CAMİLER



MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ ANA SAYFA


FENARİ İSA (MOLLA FENARİ) CAMİİ

 

 

NURUOSMANİYE CAMİİ




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder