7 Nisan 2013 Pazar

Eyüp Sultan Camii, Herning, Danimarka

Eyüp Sultan Camii, Herning, Danimarka
Eyüp Sultan Camii, Danimarka'nın Herning şehrindedir.
Cami hizmetleri, ilk olarak 1980 yılında Søndergade 22 Herning adresinde kiralanan kulüp binasının bir odasında başlamıştır.
Birkaç kiralık bina değişikliğinden sonra 1997 yılında 1.300.000 Danimarka Kronu karşılığında satın alınan bir binada hizmetler devam etmektedir.
Caminin alanı, toplam 700 m2'dir.
Bunun 460 m2'si cami, lojman, lokal, dershane olarak kullanılmaktadır.
 Eyüp Sultan Camii, Herning, Danimarka
Caminin mülkiyeti Danimarka Türk Diyanet Vakfına aittir. 
Almanya sınırına 170 km ve Kopenhag´a araçla 3.5 saatlik uzaklıkta bulunan ve Orta Jylland´in en önemli şehri olan Herning, 1800 lü yılların başında kurulmuştur.
Kısa zamanda nüfusunun hızla çoğalması ve bölgedeki çiftçilerin yeni ürün ve hizmet talepleriyle Herning bölge için bir ticaret merkezi olmaya başlamıştır.
Daha sonraları Herning, içinde ve civarında gelişen dokuma sanayisiyle tekstilin merkezi olarak ünlenmiş olup, günümüzde ise şehir çeşitlendirilmiş sanayi üssü haline gelmiştir.
 Eyüp Sultan Camii'nin Mihrab ve Minberi, Herning, Danimarka
Herning 1965 ve 2003 yıllarında olmak üzere iki kez Danimarka’da yılın şehri unvanına layık görülmüştür.
Güreş Milli Takımımızın şampiyon olduğu 2009 Dünya Güreş Şampiyonasına ev sahipliği de yapan Herning Messecenter Fuar Merkezi, Iskandinavya”nin en büyük kongre ve gösteri merkezi olarak şehre ayrı bir ün katmakta olup, çok çeşitli ticari fuarlara ev sahipliği yapmaktadır.
    
Herning´de 130 ailede 550-600 civarında Türk yaşamaktadır.
İlk gelen nesil ağır sanayi ve tekstilde çalışmış, günümüzde ise vatandaşlarımız rüzgar enerjisi üreten mekanizmalarda kaynakçı, boya, kalveniz ve temizlik işleri gibi sektörlerde çalışmakta, az da olsa kendi işini yapan müteşebbisler de mevcuttur.
Danimarka´da doğan nesil özellikle de kız öğrenciler yüksek öğrenime devam etmekte ve buna paralel olarak yeni nesil teknik personel, öğretmen, bankacı, muhasebeci gibi mesleklerde çalışabilmektedirler.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder