1 Ağustos 2023 Salı

Ferhad Paşa (Ferhadija) Camii, Banja Luka, Bosna Hersek

Ferhat Paşa Camii'nin eski hali
Ferhad Paşa Camii, Bosna-Hersek'in iki siyasi biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkenti Banja Luka'da bulunur.
Bosna Sancak Beyi Ferhad Paşa adına 1579 tarihinde Mimar Sinan'ın adı bilinmeyen bir öğrencisi tarafından yapılmıştır.
Klasik dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtır.
1 büyük ve 3 küçük kubbesi vardır. Küçük kubbelerden aşağı avluya sarkan çatısı ise 1917’de kaldırılmıştır. 7 Mayıs 1993 tarihinde, Banja Luka'daki diğer camiler gibi Sırp teröristler tarafından yıkılmış ve sahası buldozerlerle temizlenmiştir.
1579 tarihinde inşa edilen camii 7 Mayıs 1993 yılında bombalanarak yıkılmıştı.  
2001 yılında tekrar yapımına karar çıkmış ancak bu sebeple 7 Mayıs 2001'de 4000 kadar aşırı görüşlü Sırp 300 kadar Boşnak'ı taşlamış, bir Boşnak'ın ölümüne neden olmuşlardı. 
Camiinin yeniden yapımı bugüne kadar bitirilemedi.
Bosna-Hersek`te Bosnalı Sırplar`ın kontrolündeki Banja Luka kentinde, Bosna Savaşı sırasında yıkılan 16 cami için Bosna Sırp hükümetinin Müslüman topluluğa 42 milyon dolar ödemesine karar verildi.
Banja Luka Mahkemesi, Bosna İslam Topluluğu`nun, Bosna Sırp hükümeti ve Banja Lukalı yetkililere, 1993 yılında yıkılan 16 cami ve diğer mabetler için açtığı davadan 9 yıl sonra Bosna Sırp hükümetinin 42 milyon dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı. Bosna İslam Topluluğu`nun avukatı Esad Hrvaciç, kararın, "tarihsel bir öneme" sahip olduğunu belirterek, temyize götürülmemesini umduğunu söyledi.
Hrvaciç, "Yetkililerin, ağırbaşlılıkla yükümlülüklerini yerine getirmelerini, sorumluluklarını üstlenmelerini ve geçmişteki hataları düzeltmelerini bekliyoruz" diyerek, Bosna Sırp Cumhuriyeti`nin ilk kez savaş sırasında dinsel nesnelerin yıkılmasının sorumluluğunu kabul ettiği gerçeğinin önemli olduğunu bildirdi. Bosnalı Sırp yetkililer ise konuyla ilgili açıklama yapmadılar. 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırplar, 15. yüzyıldan kalma Arnaudija ve 16. yüzyıldan kalma Ferhadija dahil olmak üzere çok sayıda camiyi yıkmışlardı. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü`nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ferhadija Camii yeniden inşa ediliyor.
                                Bosnalı Sırplar, yıkılan 16 cami için 42 milyon dolar ödeyecek...
     Ferhadiya Camii 


Ferhad Paşa (Ferhadija) Camii'nin Konumu, Banja Luka, Bosna Hersek



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder