27 Haziran 2020 Cumartesi

Papa VI.Paul, Ayasofya’da 'apsid'in önünde yeri öpüyor!

Papa VI.Paul
Gerçek Adı: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini
Temmuz 1967'de, Efes'e gelip kendi dinince hacı olan Papa 6.Paul, Efes'ten İstanbul'a geçmiş, Ayasofya'ya girmiş, cami kısmında diz çökmüş, yanında devrin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil olduğu halde, nezaketen bakandan izin istemiş, ancak cevabını beklemeden istavroz çıkarmış, ibadetini tamamlamış, yere kapanıp zemini öpmüştür.

Peki, Papa VI.Paul Kimdir?

Papa 6. Paul, 'Türk Papa (Papa Turco)' olarak bilinen 23.Jean'ın 1962 yılında başlattığı, ancak tamamlamaya ömrünün yetmediği 2.Vatikan Konsili'ni tamamlayan ruhani lider olmuştu.
1965 yılında son bulan ve kilisenin kapılarını modern dünyaya açan konsil ilk kez, Müslümanlarla ve farklı dinlerle diyalog yolunu açmıştı.
25-26 Temmuz tarihleri arasında, dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın davetiyle Türkiye'yi ziyaret eden ilk papa olan 6. Paul;
"Türkiye'ye gelişimiz Katolik Kilisesi'nin Türkiye'ye ve Türk milletine karşı duyduğu takdir hislerinin bir ifadesidir" açıklamasını yapmıştı.
Ayasofya'yı da ziyaret eden Papa, camilerdeki mihrabın yerini tutan 'apist'in önünde eğilerek, "İşte cennet burası" sözlerinin ardından 45 saniye boyunca dua etmişti.
Böylece İstanbul'un fethinden bu yana Ayasofya Camii’nde dua edebilen ilk hristiyan dini lider olan 6.Paul, Türkiye'de tartışmalara da yol açmıştı.
6. Paul ayrıca, uçağa binerek 9 ülkeye giden ve Birleşmiş Milletler'de konuşma yapan ilk papa olmuştu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder