11 Haziran 2023 Pazar

Hz.Yûşâ'nın Kabri, Beykoz, İstanbul

Hz.Yûşâ Aleyhisselâm'ın Kabr-i Şerif'i, Beykoz, İstanbul
Hz.Yuşâ Aleyhisselâm'ın Kabri, İstanbul'un Merkez Beykoz İlçesi'nde, Anadolu Kavağı Mahallesi'nde Yuşa Tepesi'nde bulunmaktadır.
Yuşa Tepesi Boğaziçi'nde sahile en yakın ve en yüksek tepedir. 
Tepe denizden 201 m yüksekliktedir. 
Yuşa Tepesi, Çamlıca Tepesi’nden sonra İstanbul’un ikinci en yüksek tepesidir. 
Yuşa Camii ve Yuşa Aleyhisselâm'ın Türbesi, bu tepenin zirvesinde Karadeniz'i ve Boğaz'ı aynı anda gören muhteşem bir konumdadır. 
Burası tarihin ilk dönemlerinden itibaren kutsal bir yer olarak kabul edilmiş ve muhtelif medeniyetler burada kendi dinlerinin mabet ve tapınaklarını inşa etmişlerdir.
Hz.Yûşâ Aleyhisselâm'ın Kabr-i Şerif'i
Osmanlı Devri'nde bu tepeye Sadrazam Yirmisekiz Çelebizade Mehmet Said Paşa (Ö.1761) tarafından 1755 tarihinde bir mescid yaptırılmıştır. 
III.Osman'ın sadrazamlarından olan bu zat aynı zamanda, burada bulunan ve halk arasında Yüşa Peygambere izafe edilen mezarın etrafına kagir bir duvar çektirmiş, bir türbedar ile türbenin bakımını ifa etmek için görevliler tayin ettirmiş ve onlar için odalar yaptırmıştır.
Hz.Yûşâ Camii, Beykoz, İstanbul

Hz.Yuşa Peygambere izafe edilen kabrin 17 metre uzunlukta olması, her zaman insanların zihnini meşgul eden sorulardan birisi olmuştur. 

Bu konuda 3 yorum yapılmaktadır.

1-O bir peygamberdir.
O'na duyulan saygı ve sevgiden dolayı böyle uzun ve büyük bir mezar yapılmış olabilir...

2-Yeri manevi bir keşifle bulunduğu için, isabet eder düşüncesiyle geniş ve uzun tutulmuş olabilir...

3-Yuşa Hazretleri'nin metrelerce uzunluğundaki mezarı, çok eski inançlarda, dağların zirvesinde yaşadığı kabul edilen devler" in, başka bir inançla kaynaştırılması şeklinde de anlaşılabilir... 
Zira bu tepenin bir adı da " Dev Dağı"dır.

Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III.Selim Han (1789-1808) devrinin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı fitneye mahal olmasın düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.

Kagir duvarlı, kırma çatılı küçük bir eser olan bu tepedeki Hz.Yuşa Camii yangına maruz kaldığından, Sultan Abdülaziz Devri'nde (1863) aynı biçimde yenilenmiştir. 

Yuşa Peygamber bir rivayete göre Hz.Musa Peygamberle beraber Mecmeul - Bahreyn'e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye defnedilmiştir.
Bir başka rivayette ise tepe adını, Karadeniz'den ilk görülen en yüksek tepe olması dolayısıyla Fenikeliler tarafından "Kurtarıcı" manasına gelen YESU'dan almaktadır.
Yuşa Peygamber, Hz.Yusuf Aleyhisselâm'ın neslinden olup, Hz.Musa'nın çağdaşıdır. 
Hz.Musa'nın Genç Yuşa ile "iki denizin birleştiği yer"e kadar yaptıkları tarihi ve gizemli yolculuklar ve burada Hızır Aleyhisselâm ile buluşmaları Kur'an-ı Kerim'de Kehf Sûresi'nin 60-65. ayetlerinde anlatılır.
Burada, Hz.Musa'nın yanındaki genç adamın Hz.Yuşa olduğu rivayetlerden anlaşılmaktadır. 

Hz.Yuşa'nın Beykoz Yuşa Tepesi'nde medfun olduğu şeklindeki inanış en çok Beşiktaş'ta türbesi bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi'nin (1494-1570) manevi keşfi ile irtibatlandırılarak yaygınlaşmış ve şöhret bulmuştur.

Bazı tefsirler de Yuşa Aleyhisselâm'ın, Hz.Musa Aleyhisselâm'ın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hz.Musa'nın yeğeni ve yardımcısı olduğu, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri nakledilir. 
Yesu (Yûşâ) Beni İsrail'e gönderilen 4 büyük peygamberden biridir.

  1. Hz.Yûşâ Camii
  2. Caminin Fotoğrafları
  3. Hz.Yûşâ Aleyhisselam Kimdir?
  4. Hz.Yûşâ'nın Kabri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder