12 Temmuz 2023 Çarşamba

Ulu Camii'nin Tarihçesi, Osmangazi, Bursa

Ulu Camii, Osmangazi, Bursa
Osmanlı Devletinin bir asrı aşkın süreyle başkentlik yapan Yeşil Bursa'da yer alan tarih hazineleri arasında biri vardır ki, muhtelif hususiyetleriyle hemen diğerlerinden ayrılır.
Bu, adı gibi yüce bir cami olan Ulu Camii'dir.
Caminin inşasına Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in isteği üzerine 1395 yılında başlanmıştı. 
Yıldırım Bâyezîd'in Ankara Savaşı'nda Timur'a mağlup olup esir düşmesi üzerine, cami inşası yarım kaldı. 
Daha sonra tahta çıkan Yıldırım'ın oğlu I.Mehmet (Çelebi), babasının başlattığı inşaatı tamamlattı ve cami 1421 yılında ibadete açıldı
Şehrin merkezinde yer alan bu cami, 6 asırlık mazisiyle zamana meydan okumaktadır.
Ulu Camii'ni diğerlerinden ayıran hususiyetlerden bir diğeri de şudur:
Abanoz ağacından ve tek çivi çakılmadan yapılan minberinin paha biçilemeyen değerinin yanı sıra, iç tezyînatı (süslemeler) ve hatları bakımından da eşsizdi.

Fettah Efendi, Mustafa Şefik Efendi, İzzet ve Yesari tarafından tadilatı yapılan Ulu Cami'nin kütüphanesinde birbirinden değerli yazma eserler yer almaktadır. 
Ulu Camii, Rumi ve palmetlerle ince işlenmiş küçük geçme panoları, geometrik örnekli korkuluk şebekeleri, ön cephesindeki kitabe ve şebekeli tacı ile minber, Selçuklu üslubundan Osmanlı üslubuna geçişin tipik bir örneğidir. 
Ulu Cami plan düzeninin klasik örneklerinden olan cami, dikdörtgen planlıdır. 2.215 metrelik bir alanı kaplayan Ulu Cami'nin içi 12 sütunla 5 ayrı bölüme ayrılmıştı.
Bu bölümlerden her biri dörder kubbeli olmak üzere 20 kubbe ile örtülmüştü.

Bursa Ulu Camii, muhtelif devirlerde harplerden ve doğal afetlerden zarar görmüş ve birçok kez  tadilattan geçirilmiştir.
1855 depreminde 18 kubbesi birden çökmüş, 1801, 1890 yıllarında da yangın geçirmiştir. 
Caminin son tamiratları 1961-1965 yıllarında Y.Mimar Hüsrev Tayla, Y.Mimar Süreyya Yücel ve Cahide Tamer tarafından yapılmıştır.
       


  Kaynaklar:
  1. https://www.akmb.gov.tr/
  2. Bursa Ulu Camii'nin Mimarî Özellikleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, Oğuzhan ÜRGEN, 2019.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder