13 Mart 2022 Pazar

İhtiyâreddîn Camii, Meram, Konya

İhtiyâreddîn Camii, Meram, Konya
İhtiyareddin Camii, Konya'nın Merkez Meram İlçesi'nde dokuz mahallenin birleştirilmesiyle oluşturulan Şükran Mahallesi'nde (eski İhtiyareddin Mahallesi) Kale Sokak'ta bulunmaktadır.
19. asır eseri olduğu tahmin edilmektedir. 
Banisi ve yaptıranı bilinmemekle beraber Tarihçi-Yazar M.Ali Uz, banisinin Selçuklu devlet adamı İhtiyareddin Hasan olduğunu öne sürmektedir. Caminin kitabesi bulunmadığı için kim adına ve kim tarafından yaptırıldığına dair de bir bilgi yoktur.  
Caminin mülkiyeti İhtiyareddin Mahallesi Vakfına aittir.
Konya’daki tarihi mekanlar içinde gizemini koruyan camiler arasında bulunan cami hakkında çok fazla malumat bulunmamaktadır.
Caminin Mihrabı

Cami, sade ve kare planlı olarak inşa edilmiştir.
Beden duvarları taştan olup, üst örtüsü çatılı olarak alaturka kiremitle kaplanmıştır. 
Etrafı tretuvarla çevrili olup, çevresinde yeşil alan mevcuttur. 
Kıble tarafında iki, arka tarafında iki olmak üzere dört penceresi vardır.  
En son tadilatı 2005-2006 yıllarında yapılmıştır.

2005 yılı içerisinde çatının tamiratı, dış beden duvarlarında sıva raspası, derz açma, derz yapma imalatları yapılmış, kapı ve pencere doğramaları yenilenmiş, 2006 yılında ise; caminin iç kısmındaki çimento sıvalar raspa edilerek, horasan sıva yapılmış, ahşap lambri, ahşap döşeme, iç mekânın badanası, elektrik tesisatı imalatları yapılmıştır.
2021 yılı Aralık ayı itibariyle Meram Belediyesinin Kentsel dönüşüm programı içinde olan Şükran Mahallesinde yıkımlar sürüyor. 
Yıkımlarda alınan kararlar arasında tarihi ve kültürel değerlerin korunması yer alıyor.
Aynı zamanda tarihi bir çok yapıyı bünyesinde bulundaran Şükran Mahallesinde tarihi eserlerde koruma kapsamına girmiş durumda. 
Bunlardan biri olan İhtiyareddin Camii son zamanlardaki restorasyon çalışmasından sonra hizmet vermeye devam edecek. 
Kentsel dönüşüm projesiyle de yeni bir oluşum meydana gelecek mahallede tarihi eserlerde yeni bir boyut kazanacak.
Tarihi değeri de olan mahallede özellikle Selçuklu tarihine ait eserler, muhafaza altına alınarak zarar verilmeden diğer binaların yıkımı yapılıyor. 
Şükran Mahallesi’ndeki tarihi eserleri iyileştirmek, şehir ekonomisine kazandırmak ve şehrin imajı açısından olumsuz bir tablo sergileyen bu alanı Konya’ya daha faydalı bir hale getirmek üzere 2015’in 3’üncü ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından ‘Riskli alan’ edilen bu bölgede çalışmalar başlamıştı. 
  1. İhtiyareddin Camii'nin Fotoğrafları
  2. İhtiyareddin Hasan Kimdir?

https://www.memleket.com.tr/ihtiyar-etdin-cami-1970g.htm



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder