10 Mart 2010 Çarşamba

KONYA ALAADDİN CAMİİ





alaaddin cami
Konya Alaeddin Camii özelliklerinden dolayı ayrı bir başlığı hakediyordu. Ancak bu gün fırsat bulup hazırlıklarımı tamamlayabildim.
Kuzeyden, Karatay Medresesi tarafından bakıldığında minytür bir kaleyi andıran Alaeddin Camii Konyadaki en eski camidir.  Yapımı yüz yıldan fazla sürmüş ve Sultan Birinci Alaeddin Keykubat döneminde bitirilmiş. Bu yüzden de Alaeddin Camii adını almış.  Yanında inşa edilen su deposu ve bazı görüşlere göre de Alaeddin  Tepesi çevresinde inşa edilen yol yüzünden bu değerli caminin oturduğu zeminde kaymalar oldu ve cami esaslı bir sağlamlaştırma çalışması gördü.    Ayrıca bu yıl restorasyonu da tamamlandı ve şu anda ziyarete açık. Görülmesi gereken farklı bir yapı. Restorasyon çalışmalarının da başarılı olduğunu söylemeliyim.

Cami aslında ibadet yeri, türbeler, avlu gibi bölümlerden oluşan bir kompleks. İçeriye girdiğiniz zaman bir sürü sütunla karşılaşıyorsunuz. Sayılarının 41 olduğunu öğrendim. Cami daha önceki devirlerde burada inşa edilip sonra yıkılmış olan çeşitli yapıların taşlarından da yararlanılarak yapılmış ve bu sütunlar da dahil olmak üzere  çeşitli yerlerde bunun izlerini görebiliyorsunuz.
Ben sizin dikkatinizi en çok mimbere çekmek istiyorum.  Üçbinden fazla parça ahşabın geçme tekniği ile birleştirilmesinden meydana gelmiş olan mimberin oymaları tek kelimyle nefis. Cami görevlisi her figürün bir anlamı olduğunu söyledi. Fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi son derece özenli bir usta işi. 1155 yilinda Ahlat’lı Mengum Berti tarafından yapılmış. Bu mimberi görünce bu Ahlatlı ustaya saygı duymamak elde değil.  Hiç çivi kullanılmamış.Yapımı 40 yıl sürmüş. Caminin restorasyonu sırasında Istanbulda muhafaza edilmiş ve restorasyon tamamlanınca yerine tekrar konulmuş.
Caminin üstü ağaç örtü. Osmanlı döneminin kubbeli tavanlarına benzemiyor anlayacağınız. Zaten cami gözümüzün alıştığı o klasik cami görüntüde değil.
Cami içine ısıtma tesisine, hatta ışıklandırma sistemi kurulmasına bile  cami zarar görebilir diye izin verilmiyormuş. Her gün ziyarete Sabah  9’dan akşam 5’e kadar açık. Caminin içinden avluya açılan bir kapı var. Oradan alvuya geçerek hem Konyayı seyredebilir, hem de sekiz adet Selçuklu Sultanının yattığı türbeleri görebilirsiniz.  Bu türbede yatan Selçuklu Sultanları şunlardır:
1. 1. Alaeddin Keykubat
2. 1. Sulan Mesut
3. Kılıç Arslan
4. 4. Kılıç Arslan
5. 2. Rükneddin Süleyman
6. 1. Gıyaseddin  Keyhüsrev
7. 2. Gıyaseddin  Keyhüsrev
8. 3. Gıyaseddin  Keyhüsrev
Aşağıdaki fotoğraflar caminin dış cephesinden çekilmiş fotoğraflar.

cami
camii
aladdincami1
konya_allaaddin_cami
 camici

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder