27 Şubat 2011 Pazar

Paris Büyük Camii, Fransa

 Paris Büyük Camii, Fransa
Paris Büyük Camii (Fransızca: Grande Mosquée de Paris), Paris'in Quartier Latin (5. Arrondissement) mahallesinde bulunan camidir.
Fransa’da inşa edilmiş ilk camidir.
I. Dünya Savaşı sırasında Fransız kolonilerinde Alman’lara karşı savaşan Müslümanların anısına Fransız hükümeti tarafından inşa edilmiş, 1926’da hizmete girmiştir.
Cami, tarihi anıt (ISMH) olarak derecelendirilmiştir.
Avrupa’nın en büyük camilerinden birisidir.
Bünyesinde Paris Camii İslam Enstitüsü adlı bir yan kuruluş bulunur.
Cami, Verdun Savaşı'nda Fransa adına savaşırken şehit düşen 28.000 Müslüman ile I. Dünya Savaşı boyunca hayatını kaybeden toplam 70.000 Müslüman Fransız şehitleri anmak için inşa edildi.
Özellikle Cezayirli Müslümanlardan oluşan ve I. Dünya Savaşı’ndan önceki Kırım ve Prusya Savaşları’nda da Fransa adına savaşan keskin nişancıları (tirailleurs) minnet ifadesi olarak caminin yapımına karar verildi. Yapımı 1922’de başladı.
Ülkede cami olarak inşa edilen ilk yapı oldu.
Caminin yapımından önce Paris’teki Müslümanlar, toplu ibadeti Jardin des Plantes'in içindeki eski Hôpital Salpêtrière'de gerçekleştirebiliyorlardı.
15. Temmuz 1926 tarihinde o zamanki Fransa Devlet Başkanı Gaston Doumergue tarafından açılışı yapıldı; caminin açılışındaki ilk namaz, Şaziliye tarikati şeyhlerinden Cezayirli Ahmed el-Alevi tarafından kıldırıldı Camii Rektörleri 1958 yılına kadar Fransız makamları tarafından tayin edildi.
İlk rektörü Gadduri Bin Cabrid’dir. 20 yıl görev yapan Gadduri Bin Cabrid’in mezarı, caminin bahçesinde bulunur.
Camii, 1958 yılında resmi kayıtlı bir kurum haline getirildi.
Cami rektörü atamaları, Cezayir hükümeti tarafından yapılmaya başlandı ve cami, Cezayirli vatandaşlara mahsus bir ibadethane haline geldi.
Caminin bünyesindeki İslam Enstitüsü, Fransa’daki yaklaşık 1800 cami ve mescitten 400 kadarının kontrol eder.
Son halife II. Abdülmecit, 1944’te sürgünde bulunduğu Paris’te öldüğünde cenazesi Paris Camisi’ne getirilmiş ve 10 yıl süre ile burada kalmıştır.
Camii mütevelli heyetinin cenazeyi daha fazla tutamayacaklarını bildirmesi üzerine cenaze 1954’te Medine’ye gönderildi.
Paris Camisi, Mudéjar stilindedir.
Minaresi 33 metre yüksekliğindedir. Mimarisi Fas’ın Fes şehrindeki ünlü Karaviyyin Camisi'ni andırır; minaresi Tunus'un Kayravan şehrinin Ulu Cami’nin minaresinden esinlemiştir.
Caminin külliyesi bir ibadethane, medrese, kütüphane, konferans salonu, lokanta, çay salonu, hamam ve birçok ufak dükkân içerir.
Cemaat Dalil Boubakeur isimli bir müftü tarafından yönetilmektedir.
Dalil Boubakeur 2008 yılına kadar Fransa İslam Konseyi’nin başkanı idi.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder