13 Nisan 2011 Çarşamba

Sultanahmet Camii, İstanbul

Sultanahmet Camii-İstanbul
Altı minareli cami denince akla sadece Sultanahmet gelir, soranlara o söylenir. Yolunuz düşer mi bilmeyiz ama Mersin ve Adana'da iki camiden de altı minare birden yükseliyor semaya. Mersin'deki Hz. Mikdat Camii ve Adana'daki Sabancı Merkez Camii, hem altı minareli olmaları hem de mimari özellikleriyle görülmeye değer.

Rivayet o ki; Sultanahmet Camii'nin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa, dönemin padişahı I. Ahmet'in 'altın' minareli cami isteğini 'altı' minareli anlamış, camiye altı minareyi birden konduruvermiş. Minarelerin dördünde üç, ikisinde iki olmak üzere toplam 16 şerefenin bulunması da I. Ahmed'in 16. padişah olduğunu gösterirmiş. Ancak Osmanlı tarihine göre Sultan I. Ahmed 14. padişah. Bu farklılık da Yıldırım Beyazıt'ın iki oğlu Emir Süleyman ve Musa Çelebi'nin Fetret Devri'nde tahta geçmedikleri halde padişah sayılmasındanmış.
Sultanahmet'in 6 minaresinin üzerinde dolanan hikâyeler bunlar. Ancak doğruluğu kesin olan bilgiler var ki, Türkiye'nin 6 minareli ilk ve tek selatin (Osmanlı sultanları ve ailesi tarafından yaptırılan ve sultan camileri) camii Sultanahmet. Ancak genel kanaatin aksine tek altı minareli cami değil. Sultanahmet'in dışında üç cami daha var, tüm heybetiyle 6 minarenin birden gökyüzüne yükseldiği. Baharın gülen yüzünü yeni yeni gösterdiği bir günde Adana'daki Sabancı Camii ve Mersin'deki Hz. Mikdat camilerine düştü yolumuz...
Bu yazı Zaman gazetesinin 01.04.2011 tarihli Cuma ekinden alınmıştır.  




İSTANBUL’DAKİ  DİĞER CAMİLER

 




· ÜLKELERDEKİ CAMİLER
                                    




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder