23 Ekim 2011 Pazar

Kefeli Mescidi (Camii), Fatih, İstanbul

 Kefeli Mescidi (Camii), Fatih, İstanbul
İstanbul'un Fatih ilçesinde, Salmatomruk mahallesinde, Kasap Sokak'ta bulunmaktadır. Kariye ve Fethiye camilerinin arasında, yaklaşık yarı mesafelerindedir.
Kasım Ağa Mescidi yakınındaki 9. yüzyıl Petra Manastırı’nın dini yapılarından biri veya kilisesi olan bina, fetihten sonra 1475 yılında Kırım’ın Kefe kentinden gelen Ermenilere verilmiştir. 16. yüzyılın ikinci yarısında bölgeye gelen Domenico Hierosolymitano, binadan San Nicolo Hospito Antico (Aziz Nikola Kilisesi) olarak bahsetmektedir. Kilise 1629 - 1631 arasında camiye çevrilmiştir. 1970 yıllarında onarılan cami 22 x 6.5 m ölçülerindedir. İlk Ermeni matbaasının 1567 yılında Tokatlı Apkar tarafından Kefeli Mescidi’nde (Surp Nigoğayos Kilisesi) kurulduğu ve ilk yıl altı kitap bastığı bilinmektedir.
Caminin 1877 Yılında Çizilmiş Bir Resmi

Kefeli Camii ya da Kefeli Mescidi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir cami. Aslında bir Bizans kilisesi iken Osmanlı padişahı IV. Murat döneminde, Recep Paşa tarafından 1630 yılında camiye çevrilmiştir. Cami 7,22 metre genişliğinde ve 22,6 metre uzunluğundadır. Bir minaresi bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder