3 Ekim 2011 Pazartesi

Odalar Camii (Santa Maria di Constantinopoli Manastırı), Fatih, İstanbul

 Odalar Camii (Santa Maria di Constantinopoli Manastırı), Fatih, İstanbul
Karagümrük Salmatomruk'da Müftü ve Kasım odaları sokaklarının arasındadır. Prof.Dr. Semavi Eyice, büyük bir ihtimalle buranın Petra Manastırı veya I. Aleksios Komnenos'un yaptırıp öldüğünde de kilisesine gömülmesini vasiyet ettiği "Philanthropos Manastırı" olabileceğini tahmin etmektedir.
Binanın kalıntılarına bakıldığında yüksek bir mahzen üzerine birbiriyle irtibatlı onaltı hücreden meydana gelen bir manastır olduğu tahmin edilebilir. IV. Haçlı seferi sırasında 1203-1204 tarihlerinde bir yangında yanmıştır. Latin istilası sonrasında iyice harap hale gelen manastır ve kilise yeniden yapılmışsa da 1622'de buraya gelen Kardinal Demarchis yazdığı raporunda binanın harap durumda olduğundan bahsetmektedir.

Bu kiliseye ait olan Meryem ikonası Venedik balyosu tarafından satın alınmış ve Galata'daki Sen Pietro kilisesine verilmiştir. 1636'da kilise ibadete kapatılmış olup 1640'da Sadrazam Mustafa Paşa tarafından mescide dönüştürülmüştür. 1919'daki Salmatomruk yangınında bina yanmış ve bir daha tamir edilmemiştir. 1933 senesine ait eski bir resminden, sadece dört duvarı ile şerefesi yıkık bir minaresinin kaldığını görüyoruz. 1960'lı yıllarda binanın içine yapılan gecekondular ile tamamen ortadan kalkmıştır.


FENARİ İSA (MOLLA FENARİ) CAMİİ

 

 

NURUOSMANİYE CAMİİ

 


MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ ANA SAYFA




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder