22 Ağustos 2010 Pazar

Hatuniye (Devlet Hatun) Camii - Kütük Minare, KONYA.

Cami, Alaaddin Tepesi’nin doğusunda, Mihmandar mahallesi Kınacı sokaktadır. Cami ve caminin kuzey ve doğu tarafına sonradan yapılan kerpiç duvarlı ve kara örtülü medrese odaları tamamen yıkılmıştır. 
İ. Hakkı Konyalı, özetle şu bilgileri vermektedir: Minare kitabesine göre I. Sultan Alaaddin İbn-i Keyhüsrev zamanında 627 yılında yapılan bu eserin sahibi Hacı Mahmud Zade Bedreddin Biremunî’dir. Yani cami ve minareyi bu zat yaptırmış veya tamir ettirmiştir.  


Minaresi, Konya’daki Selçuklu minarelerinin en eskisidir. Kısa ve enli oluşu sebebiyle “Kütük Minare” adıyla da bilinir. Yüz sene kadar önce Ressam Hüsn-i Yusuf Bey tarafından yapılan bir tabloda iki şerefeli olduğu görülmektedir. Birkaç kez görülen depremlerde üst şerefesi yıkılmıştır. Minareye bitişik Mahmud Kızı Raziye Hatun diğer adıyla Devlet Hatun’a ait mezara bakılarak Selçuklu döneminde camiyi bu kişinin yaptırdığı da söylentiler arasındadır. Devlet Hatun’un Selçuklu Sultanlarından hangisinin hanımı olduğu bilinmemekte ise de, Danişmend Oğullarından Muzafferü’d-din Mahmud’un kızı olabileceği düşünülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder