30 Aralık 2011 Cuma

Atik İbrahim Paşa Camii'nin Mimari Yapısı

 Atik İbrahim Paşa Camii'nin Mihrab ve Minberi
Cami çatılıdır ve yapımında kesme taş kullanılmıştır. Duvar kalınlıkları 145-150 cm.; iç ölçüleri ise 15.60 X 18.60 metredir. İ. Aydın Yüksel, bu büyük ebadın ve katın duvarların camiin kubbeli olabileceği ihtimalini hatıra getirdiğini, fakat Evliya Çelebi'nin "Uzun çarşı içinde İbrahim Ağa camii kargirdir, fakat kubbe bina değildir" sözlerine bakarak kubbeli değil, çatılı olduğunu söylemektedir.

Sekiz yuvarlak mermer sütun. üzerine oturan bir son cemaat yeri bulunan cami 33 pencereden ışık almakta; tavan ise dört kolon tarafından taşınmaktadır.

Zamanla harap olan cami 1965 yılında halk tarafından tamir edilerek yeniden İbadete açılmıştır. Tek şerefeli minaresinin kaidesi on bir kenarlıdır ve gövdeye payet dik baklavalarla geçmektedir. Gövde de kaideye yakın kalınlıktadır ve şerefe orijinaldir.

Plan olarak enlemesine dikdörtgen biçiminde, kesme taştan, çatılı ve bir minarelidir. Ayrıca sekiz sütunlu bir son cemaat yeri bulunmaktadır. 1559’da çizilen bir gravürde çatılı olduğu görülmektedir. Evliya Çelebi de binayı tarif ederken çatılı olduğundan söz etmektedir. Cümle kapısı az çıkıntılı ve kemerlidir. Son cemaat duvarında sağda ve solda birer mihrap bulunmaktadır. Son cemaat yerinin sütun araları sonradan duvarla örülmüşken son onarımlarda yıkılarak kaldırılmıştır. Sütunlar ve başlıkları da değiştirilmiştir. Caminin altta on altı, üstte on yedi penceresi vardır. Giriş kapısı içinden altı betonarme sütun üzerindeki mahfile çıkılmaktadır. Minare kaidesi, on bir kenarlıdır ve gövdeye dik baklavalarla geçiş yapmaktadır. Gövde hemen hemen kaidesi kadar kalındır. Tavan ahşap alçıdan mukarnaslı olup, her ikisi de yenidir.




ABDÜSSELAM CAMİİ, BEYOĞLU




AHMET ÇAVUŞ CAMİİ



·

FENARİ İSA (MOLLA FENARİ) CAMİİ

· 


· 
· 







· 





 

BEHRUZ AĞA (ODABAŞI) CAMİİ, FATİH


BALİ PAŞA CAMİİ, FATİH

 

YENİ CAMİİ, EMİNÖNÜ

·  Yeni Camii 


YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ ANA SAYFA

KOCAMUSTAFAPAŞA SÜMBÜL EFENDİ CAMİİ, FATİH

 

 

·  TÜRKİYE'DEKİ CAMİLER


MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ  

NURUOSMANİYE CAMİİ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder