25 Eylül 2011 Pazar

Sultan Ahmed, Yeni Bir Cami İçin Karar Veriyor

Ayasofya’yı yaptıran Justinianus onunlaSüleyman’ın Kudüs'te yaptırdığı mabedi aşmak istemişti ve aşmıştı.
Süleymaniye'yi yaptıran Sultan II. Selim, Ayasofya’yı aşmak istemişlerdi ve aşmışlardı. Simdi de Sultan I. Ahmet onları aşacak bir cami yaptırmak istiyor, fakat atalarına saygısızlık etmemek için, sadece Ayasofya’yı aşacak bir cami yaptırmak istediğini söylüyordu.

Sultan Ahmed, yeni bir cami yaptırmaya karar verdikten sonra, uygun bir yer aranmasına başladı. Teklif edilen birçok yer arasında padişah bugünkü yerini beğendi. Fakat o yıllarda burada Sokullu Mehmet Paşa sarayı vardı ve sarayın satın alınması, yıktırılması, çevresinin iyice açılması gerekiyordu.
Padişah, Ayşe Sultan'a, Otuz yük dinar halis ayar altın göndererek sarayı satın aldı.

Yeni camiyi gerçekleştirme işi, mimarlığı gibi sedefkarlığı, ve musikişinaslığı ile de büyük ün yapmış olan mimarbaşı Mehmet Ağa’ya verildi.

Sedefkar Mehmet Ağa, karsısında Süleymaniye, yani başında Ayasofya gibi iki eşsiz anıtın arasında, onlarla yarışacak bir eser yapacaktı.

Bu eser nasıl olmalıydı? Bir eserin büyük olması için boyutlarının büyük olması yetmezdi. Güzel olması için de yalnız dışından veya yalnız içinden güzel olması yetmezdi. Hatta, sadece 'güzel' olması da yetmezdi. Onun yapacağı eserde güzellik nasıl yaşanırdı? Şiir gibi seyredilerek, huzur gibi duyularak..
Mehmet Ağa, uzun çalışmalardan sonra planını çizdi ve padişaha sundu. Baş mimarın açıklamalarını da dinleyen padişah planı beğendi ve onayladı.



İSTANBUL’DAKİ  DİĞER CAMİLER

 




· ÜLKELERDEKİ CAMİLER
                                   




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder