13 Mayıs 2021 Perşembe

Müslümanlarla Mekkeli Müşrikler, Münafıklar ve Yahudiler Arasındaki Hendek Savaşı

Mesâcid-i Seb'a (Yedi Mescidler) Bünyesindeki Mescidlerin Konumları
 
Mekkeli müşrikler, müslümanları tamamen yok etmek amacıyla Yahudilerin, çevre kabilelerin ve münafıkların da desteğini alarak büyük bir ordu ile Medine’ye doğru hareket ettiler.
Müşriklerin savaş hazırlığını önceden haber alan Peygamberimiz Sallallâhü Aleyhi ve Sellem, Sahabe-i Kirâm ile istişare neticesinde, Hz.Selman-ı Fârisî’nin Radıyallâhü Anh tavsiyesiyle Medine-i Münevvere’yi içerden müdafaa etmek ve düşmanın şehre girmelerine mani olmak için, Medine’nin batısında bir hendek kazılmasına karar verdi. Kısa sürede, 5,5 km uzunluğunda, 9 metre genişliğinde ve 4,5 metre derinliğinde bir hendek kazıldı. Peygamberimiz bu hendeğin kazılmasında bilfiil çalıştı. 
Mesâcid-i Seb'a (Yedi Mescidler) Bünyesindeki Mescidlerin Konumları
Üç bin kişiden oluşan Müslüman ordusu ile on bin kişilik düşman ordusu hicretin 5. yılında 31 Mart 627 tarihinde Medine yakınlarında karşı karşıya geldiler.
Müşrikler, hiç görmedikleri bir müdafaa taktiği olan hendekle karşılaşınca tamamen şaşkına dönmüşlerdi.
Hendek’ten çıkartılan toprak Müslümanlar tarafından siper olarak kullanıldığından, ne karşıdan bir at geçebilmiş, ne de atılan oklar isabet etmişti.
Yirmi yedi gün süren muhasarada Müslümanlar çok meşakkat çektiler.
Peygamberimiz kuşatmanın son günlerinde düşmanın hezimete uğraması için dua etmiş ve Allah’ın
yardımı yetişmişti.
Müşrikler, hiç beklenmedik bir anda çıkan rüzgâr ve kum fırtınası karşısında telef olma korkusuyla ric’at yani geri çekilmek mecburiyetinde kalmışlardı.
Cenab-ı Hak bu hakikati Ahzâb Suresi 9-11. ayetlerde haber vermiştir.
Bu savaş, müşrik, Yahudi ve münafıklardan oluşan müttefik kuvvetlere karşı yapıldığı için “Ahzab Savaşı”; Medine’nin etrafına kazılan hendekten dolayı da “Hendek Savaşı” diye adlandırılmaktadır.
Ahzâb Sûresi de adını bu savaştan almıştır.
Yedi Mescidler (Hendek, Ahzâb  Mescidi), Medîne, Suûdî Arabistan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder