12 Şubat 2021 Cuma

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Hala Sultan Camii, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin Başkenti Lefkoşa'nın Haspolat mevkiinde yer almaktadır.
Caminin inşasına 27 Eylül 2013 tarihinde başlanmış olup 13 Mart 2019 tarihinde ibadete açılmıştır.
Cami, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılmıştır.

Cami, Peygamber Efendimizin annesi Hazreti Amine’nin süt kardeşi ve akrabası olan, bölgedeki Müslümanlarca “Hala Sultan” diye bilinen Ümmü Haram Binti Milhan’ın türbesinin Kıbrıs’ta olması dolayısıyla Hala Sultan Camii adını taşıyor.
Caminin İçinden Bir Görünüm

Kıbrıs Adasını fethetmek üzere Hz.Osman Radıyallahü Anh devrinde gerçekleşen deniz seferine katılan Hala Sultan, Larnaka yakınlarında şehit oldu ve şehit olduğu yere defnedildi.
Kıbns Adası 1571 yılında Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra Hala Sultan'ın kabrinin bulunduğu yere bir türbe ve cami inşa edildi.
Hala Sultan, halen adanın güneyindeki Larnaka'da bir külliye içerisinde bulunmakta olup Kıbrıs'ın manevi bekçisi olmaya devam etmektedir.

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Hala Sultan Camii, Türk İslam Sanatının ulaştığı son nokta olarak kabul edilen Mimar Sinan'ın şaheseri ve ustalık eseri olan Edirne Selimiye Camii'nin mimari tarzı, üslubu ve ölçüsel oranları referans kabul edilerek inşa edilmiş, böylelikle Türkiye ile KKTC arasında tarihe referanslar gönderen mühim bir bağ kurmuştur.
Revaktan cami içerisine doğru ilerlendiğinde cümle kapısı sizi karşılar.
Cümle kapısının hemen üstünde son cemaat mahallinin merkezinde Edirne Selimiye Camii'nde olduğu gibi dilimli kubbe yer almaktadır.

Camide doğal taş kaplama duvarlar, kurşun kaplama kubbeler, mermer taç kapılar, altın varak hat ve tezyinat imalatları ve geleneksel ahşap sanatlarıyla, Türk İslam mimarisinin tüm unsurları azami seviyede sergilenmiş bulunmaktadır.
Caminin iç ve dış yüzeylerinde Küfeki taşı, kapı ve pencere kenarlarında ise Küfeki taşının yanı sıra Marmara Adası'nın beyaz mermeri ile Ürgüp yöresinden getirilen doğal kırmızı taşlar kullanılarak Kıbrıs ile Anadolu'nun birlik ve bütünlüğü sağlanmaya çalışılmıştır.

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Ayrıca caminin mühim unsurları arasında yer alan Mihrap, Müezzin Mahfili, Minber, Vaaz Kürsüsü gibi ünitelerde Türkiye'den getirilen mermerler Türk -İslam Sanatlarına uygun olarak tasarlanmıştır.
Ana kubbe dahil olmak üzere caminin tüm kubbeleri Türk-İslam Sanatının vazgeçilmezi olan kurşun levhalarla kaplanmış, kubbeler üzerindeki bakır alemlerin üzerleri altın varakla zenginleştirilmiştir.
Camiinin dikkati çeken ilk yönü her biri üçer şerefeli dört minaresidir.
Minarelerin yükseklikleri 62 metre olup, 3 metre ile başlayan minare çapları minareler yükseldikçe incelmektedir.

Caminin Mihrabı ve Müezzin Mahfili
24 metre çapındaki ana kubbeye sahip cami, 8 fil ayağı üzerine oturmakta olup kubbe yüksekliği 34 metredir.
Cami ibadet alanında dikkat çekici unsurların başında ana kubbenin tam altında yer alan Müezzin Mahfili gelir.

Caminin çoğu unsurunda olduğu gibi burada da Edirne Selimiye Camii Müezzin Mahfilinden ilham alınmıştır.
Büyük Usta Mimar Sinan, Müezzin Mahfilini kubbenin altına harimin tam ortasına koyarak; camiyle arş ve kâinatı, müezzin mahfiliyle de arşın merkezindeki Kâbe’yi sembolize etmiş bulunmaktadır.
Müezzin mahfili de Kâbe gibi tam kare değil kenar uzunlukları birbirinden farklıdır. Yapılarında her ölçü ve oranın bir manası olan Mimar Sinan, müezzin mahfilinde Kâbe plan ölçülerinin tam yansını kullanmıştır.
Hala Sultan Camii'nde bu detaya aynıyla yer verilerek Mimar Sinan bir kez daha yad edilmiştir.

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Cami iç alanında hemen dikkat çeken unsurların başında duvar süslemeleri ve hatlar gelmektedir.
Cami duvarlarında geleneksel çini sanatçıları tarafından bu cami için özel olarak tasarlanan çini kaplama ve panolara yer verilmiştir.
Cami içi tezyinatta yer alan hatlar, Hala Sultan Camii için özel olarak kaleme alınmış olup, ana kubbe etrafında Allah'ın varlığını ve birliğini anlatan Kur'an-ı Kerîm'in 112.Sûresi olan İhlas Sûresi'ne yer verilmiştir.

Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 
Aynı zamanda bir su medeniyeti olan medeniyetimizin asli unsurları arasındaki camilerimizin olmazsa olmazı abdest alma mahalleri yani şadırvanlardır.
Cami ana avlusunun tam ortasındaki şadırvanın yanı sıra caminin batı kısmında da cami ana yapısı ile uyum içerisinde bir şadırvan ile altında abdesthanelere yer verilmiştir.
37.713 metrekarelik bir alan içerisindeki cami, 3.500 m2'lik bir inşaat alanına sahiptir.
Camide harim ve mahfil katlarıyla 2500 kişi, toplamda 5000 kişi için ibadet alanı sunulmaktadır.
Cami çevresinde Cuma, Bayram ve Cenaze Namazlarının kılınmasına elverişli bir şekilde tanzim edilen saf düzenli mermer alanlarla birlikte bu rakam 10000 kişiyi geçmektedir.

Caminin Avizeleri
Camiyi aynı zamanda bir eğitim mekânı olarak anlamlandıran anlayışa uygun olarak caminin bodrum katında kütüphane, derslikler, yemekhane ve kafeterya ve çok amaçlı salonlara yer verilmiştir.
Doğrudan Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kendi kuruluşu KOMAŞ AŞ. marifetiyle tasarlanan, projelendirilen ve inşaatı tamamlanan bu eser; sadece insan gücü, zeka ve ekip çalışmasıyla değil, Allah'a olan aşk, vatana olan sevdanın kalplerde büyüdüğü büyük bir inancın ifadesi olarak yükselmiştir.
Hala Sultan Camii, Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
 
Kaynaklar:
  1. http://tdvcamiler.com/2016/02/18/kktc-lefkosa-hala-sultan-camii/
  2. http://www.kktcdinhizmetleri.com/tr/camilerimiz






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder