27 Şubat 2021 Cumartesi

Senai Demirci'ye Göre Mescid-i Ğamame

Mescid-i Ğamame, Medine-i Münevvere 
"En Güzel Yağmur" u Müjdeleyen Bulutun Gölgesinde
Resulullah (SAV) bize gerçeği bulandırmadan taşıyan billûr bir su gibidir. Resulullah (SAV) kendisine indirilene kendinden hiçbir şey katmadan aktaran duru bir su gibidir. Resulullah (SAV) ilâhi emirlerin ağırlığını üzerimize hiç incitmeden indiren bir yağmur gibidir.
Resulullah (SAV) bize yağmur gibi müjdeci oldu. Hiç kimseyi ayırmadan, herkese eşitçe, her yere bolca rahmet taşıdı. Çoraklaşmış kalplerimize ebedi serinlikler düşürdü. Bize hep yağmur gibi müjdeci oldu.



"Bütün zamanların En Güzel Yağmuru" olarak anılmaya değen Resulullah'ı, sahabeler, bu benzetmeye yakışır bir biçimde hep bir bulutun gölgelik ettiği yerde gördüler. Yağmur gibi "âlemlere rahmet" olarak gönderilen Resulullah'ın (SAV) başı üzerinde hep bir bulut olageldi. Aslında O'nun manevi kişiliği, bütün bir kâinatın başı üzerinde bir bulut olarak bekletilmesini gerektiriyordu. Bütün varlığın özünden süzülen bir yağmur gibi indi aramıza. Bize O Yağmur'un bize dokunuşuyla göklerden haberdar olduk, O Yağmur'un serinliğiyle rahmete ümit bağladık, O Yağmur'un sesiyle vahyi işittik, O Yağmur'un serinliğiyle rahmete ümit bağladık, O Yağmur'un sesiyle vahyi işittik, O Yağmur'un gelişiyle Rabbimizle yaptığımız kul olma akdini hatırladık, tazeledik. Yağmurun yağdığı bir gün Resulullah (SAV) göğsünü açtı, kollarını kaldırarak da damlaların kendisini ıslatmasına izin vermişti. Neden böyle yaptığı sorulduğunda ise, "Yağmurun Rabbiyle akdi (sözleşmesi) yenidir" diye cevap vermişlerdi. Yani, varlık alemine buyur edilen yağmur, henüz O'nun ilminden kudret âlemine geçerek, O'ndan ayrılığın henüz başındaydı. Öyleyse, Rabbine teslim oluşunu henüz unutmuş değildi. Rabbine verdiği kul olma sözü henüz tazeydi. Resulullah (SAV) yağmurun bu tazeliğini kastederek, Rabbiyle sözleşmesinin yeni olması hatırına yağmur damlalarının hatırını sayıyordu. Böylece, bize verdiğimiz sözü hatırlatmak üzere gelen Yağmur, verdiği sözü henüz unutmamış yağmurla selamlaşıyordu.

Gamâme Mescidi, yani "Bulut Mescidi" Resulullah'ın (SAV) başında bekleyen bulutun gölgelik yaptığı yere inşa edilmiştir. Resulullah burada iki bayram namazı kılmıştır. Ayrıca, yağmur namazı ve yağmur duası için burayı tercih etmiştir.

(Senai DEMİRCİ, Sevgilinin Evine Doğru Hac Günlüğü, Timaş Yayınları, İstanbul, 2003, s.299-300)

MEDÎNE-İ MÜNEVVERE'DEKİ DİĞER CAMİLER

SUÛDÎ ARABİSTAN'DAKİ CAMİLER

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder