5 Aralık 2011 Pazartesi

Rüstem Paşa Camii'nin Mimari Yapısı

 Caminin Mihrab ve Minberi
Dikdörtgen planlı camiin merkez kubbesi kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturtulmuştur. Köşelere tesadüf eden kemerler yarım kubbe şeklindedir. İki yanlarına konulmuş olan sekizgen planda ikişer fil ayağı ile sahın üç kısma ayrılmış olup,ortadaki merkezi sahın kare,kubbe kaidesi ise sekizgen şeklindedir.Yanlarda birer uzun dikdörtgen şeklinde iki yan sofa bulunmaktadır.Bu sofalar ikişer büyük kemerle üç kısma ayrılmış ve her kısım çelipleme tonozlarla örtülerek üzerlerine küçük kubbeler yapılmıştır.

Bu camiin plan hususiyetinden başka, fil ayakları da dahil olmak üzere eteklerine kadar her tarafı devrin en nefis çinileri ile bezenmiştir.Mimar Sinan,Sokullu ve Azap kapı camilerindeki tenasüp güzelliğini bu camide, o kadar gösterememişse de İznik’te yapılan çinilerin güzelliği ve tezyinatının harikuladeliği bu noksanını telafi etmiştir. Ne var ki yarım kubbeler içine sonrada barok devrinde yapılan nakışlar bu güzelliği bozmuş, kalem işleri tahrif edilmiştir.

Fevkani olan avlunun üstü bir tavanla örtülüdür. Bu tavan,kenardaki sütunlar arasına yapılmış kemerlerle son cemaat yerinin kemerleri üstünü örter.Son cemaat yeri altı sütunla beş kısma ayrılmış olup her kısmın üstü kubbelidir.Camiin sağında binaya bitişik tek şerefeli bir minaresi vardır.






 

FENARİ İSA (MOLLA FENARİ) CAMİİ





















 

BEHRUZ AĞA (ODABAŞI) CAMİİ, FATİH


BALİ PAŞA CAMİİ, FATİH

 

YENİ CAMİİ, EMİNÖNÜ

·  Yeni Camii 


YAVUZ SULTAN SELİM CAMİİ ANA SAYFA

KOCAMUSTAFAPAŞA SÜMBÜL EFENDİ CAMİİ, FATİH

 

 

·  TÜRKİYE'DEKİ CAMİLER



MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

ŞEHZADE CAMİİ

PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ  


NURUOSMANİYE CAMİİ








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder